Alergija na pelud

Broj alergičnih na ambroziju mogao bi biti veći od 70 milijuna

Lifestyle / Flash | 27. 08. 2016. u 06:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatske promjene mogle bi do 2050. udvostručiti broj Europljana alergičnih na pelud ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 milijuna mogao popeti na 77 milijuna, ocjenjuje se u studiji objavljenoj ovog tjedna.

Ova biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji pelud uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Europe te na jugoistoku Francuske, unatoč redovitim kampanjama uništavanja, piše Hina.

Klima utječe na alergije

Alergija na ambroziju spada u peludne ili sezonske alergije od kojih u različitom stupnju pati gotovo 40 posto Europljana. Te alergije može prouzročiti pelud drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen pelud trava i korova.

"Ovo je prva studija kojoj je zadaća izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije", istaknuo je Iain Lake, voditelj studije objavljene u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Znanstvenici su do broja 77 milijuna alergičnih Europljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se pelud ambrozije u budućnosti proširiti i na druge europske zemlje poput Njemačke i Poljske.

Iznimno otporna biljka

Kako navode istraživači, dvije trećine tog povećanja mogu se pripisati klimatskim promjenama, a jedna trećina prirodnom širenju te agresivne biljke.

Budu li se provodile mjere za suzbijanje ambrozije, broj alergičara bi do 2050. mogao pasti na 52 milijuna, a bude li se biljka širila brže nego što se predviđa, taj broj bi, naprotiv, mogao narasti na 107 milijuna, upozorila je Michelle Epstein, znanstvenica na bečkom sveučilištu.

Ona u budućnosti predviđa pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije peluda i duljeg razdoblja cvjetanja koje bi se moglo protegnuti do sredine listopada.

Ova biljka koja može narasti do 1,80 m, iznimno je otporna i prilagođava se gotovo svakoj vrsti tla, dobro podnosi sušu a njezino sjeme može u tlu preživjeti više od deset godina.

Osim u Sjevernoj Americi i u Europi, proširila se i u nekim dijelovima Australije, Južne Amerike, pa čak i Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close