ALS

Božo putuje u Kinu na liječenje; bori se protiv amiotrofične lateralne skleroze

Lifestyle / Zdravlje | 02. 09. 2014. u 15:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božo Džepina, rođen 1969. godine, policijski službenik iz Nove Bile kod Travnika - pacijent. Počinjao je osjećati bol u nogama i rukama krajem 2012. godine. Bol je postajao sve intenzivniji nakon čega je bio prisiljen da ode u bolnicu u Mostaru.

Tamo je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS) i liječnici su mu rekli da ne postoji lijek za njegovu bolest i da će uskoro umrijeti u bolovima.

Sin njegovog dobrog prijetalja, mladić Milan Martić, rekao je: "Neću odustati, pronaći ću nešto za tebe Božo". Milan je ubrzo pronašao gospođu Slavicu iz Hrvatske čiji se sin liječio u Kini.

Komunikacija je uspostavljena i Božo je pronašao način da se bori. Bilo je potrebno skupiti 28.000 dolara i poslati novac u Peking čim prije. Svi su pomagali i za samo sedam dana novac je sakupljen. U tom trenutku Božo je počeo plakati.

On teško govori pa je Josipa nastavila pričati: "Prvo nam je bio potreban novac za veoma skupe lijekove. Jedan paket lijekova košta više od 700 KM, ali je uobičajena cijena 1.500 KM ako se kupuje u Njemačkoj. Mi smo pronašli načina da ga nabavimo preko Francuske. Međutim, bilo je još lijekova koje nismo mogli priuštiti jer su bili još skuplji. Bez obzira na to, lijekovi nisu pomogli. Želim se zahvaliti svim dobrim ljudima koji su pomogli: policajcima, susjedima, obitelji, lokalnom vjerskoj zajednici. Jedna starija žena je donijela cijeli iznos svoje mjesečne mirovine i dala je Boži''. Ona i Božo su počeli plakati.

Kažu kako ih je ministar Zukan Helez posjetio i pitao šta može uraditi za njih. Helez je rekao da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija obavijestio Veleposlanstvo u Pekingu i predstavnici Veleposlanstva su izrazili spremnost da ih dočekaju na aerodromu. Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš nazvala ih je da bi im rekla da je kontaktirala Veleposlanstvo u Pekingu.

Božo i njegova supruga Josipa otputovat će iz Zagreba za Franfurt i potom za Peking. Nadaju se da će stići u četvrtak u Kinu. Liječnički tretman bi trebao trajati oko tri tjedna nakon čega će se vratiti krajem rujna. Kinesko osoblje je pokazalo da im je stalo da ugode svojim bh gostima.

Božo je počeo plakati, pa je Josipa nastavila pričati: "Čuli smo sve najbolje o Kini i kineskom narodu. Svi pacijenti s ovom bolešću imaju sjajan tretman, osoblje je veoma ljubazno, a liječnici su istinski stručnjaci. Zaista se radujemo što ćemo otići u Kinu i upoznati sve te ljude".

Božo i Josipa nemaju mišljenje o Ice Bucket Challengu. Znaju da je popularno. Ako nikome ne škodi, oni smatraju da je to više pozitivna nego negativna stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close