Bosanskohercegovačka sevdalinka u seriji ''Sulejman Veličanstveni''
Sejdefu majka buđaše
OBJAVA: Petak, 2. studenog 2012. 19:50
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.J.
0

Pjesme s područja Bosne i Hercegovine mogle su se čuti i na dvoru velikog osvajača Sulejmana Veličanstvenog. Naime, usred jedne od epizoda sluškinja je otpjevala sevdalinku “Sejdefu majka buđaše”.

Svi oni koji gledaju tursku seriju “Sulejman Veličanstveni” uvjerili su se da kako su se pjesme sa područja Bosne i Hercegovine mogle čuti i na dvoru velikog osvajača.

Naime, usred jedne od epizoda jedna od sluškinja otpjevala je sevdalinku “Sejdefu majka buđaše”, i to u veoma značajnom trenutku, prilikom priprema za vjenčanje sluškinje Nigar-kalfe, zavisno od televizije na kojoj pratite ovu seriju, piše Alo.

Sevdalinku je u seriji otpjevala jedna od najpoznatijih turskih pjevačica Suzan Kardes, koja inače vodi porijeklo sa Kosova, te vjerovatno i sama vrlo dobro govori jezik.

Ona se u seriji “Sulejman Veličanstveni” našla u ulozi sluškinje koja u večeri kaniranja nevjeste Nigar-kalfe noć prije njene udaje pjeva ovu sevdalinku, a sve žene sa sjetom ispraćaju mladu u bračni život.

Međutim, ostalo je nepoznato zašto su reditelji odlučili da se u njihovoj najpopularnijoj seriji čuje upravo ova pjesma.