Izvor vitamina

Bobičasto voće čuva zdravlje

Lifestyle / Flash | 17. 08. 2014. u 07:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bobičasto voće nenadmašan je izvor korisnih sastojaka koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Ovi plodovi su bogati biljnim fenolima, a njihova boja i karakterističan okus potječu od flavonoida koji sadrže antioksidante. Flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju stanice ploda, stoga se preporučaju za jačanje imunološkog sustava kod slabokrvnosti i umora te za ublaživanje različitih alergijskih i upalnih simptoma.

Visoki postotak vitamina C jača imunološki sustav- a tu prednjači crni ribizl koji u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze.

Sve vrste bobičastog voća sadrže veliku količinu željeza, što ih čini odličnom namirnicom za vegetarijance. Osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu preporuča se uvrstiti niskokalorično bobičasto voće koje je bogato biološki vrijednim tvarima, važnima za regulaciju metabolizma.

Prema studijama, ljudi koji redovito piju sok od brusnice uspješno će spriječiti infekcije urinarnog trakta i tako smanjiti potrebu za upotrebom antibiotika. Ovo voće je korisno za dijabetičare, jer smanjuje razinu šećera u krvi.
Istraživanja objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica kada su u pitanju antioksidanti. To potvrđuje da imaju i najjači učinak u prevenciji mnogih bolesti.

Malina sadrži limunsku i jabučnu kiselinu, tanine, pektin te minerale: kalij, kalcij, fosfor i željezo te vitamin A i C. Malina je prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod osoba sklonih upalama sluznice želuca. Kad je riječ o acai bobicama, ovo voće je već odavno zaslužilo status "super hrane". Osim što poboljšavaju cirkulaciju i probavu, acai bobice spadaju među najbolje članove bobičastog voća, koje ionako pršti nutritivnom sastojcima.

Kopirati
Drag cursor here to close