Potpora

Bingo donirao 32.000 KM za godišnje troškove jedne SOS obitelji

Lifestyle / Flash | 27. 03. 2015. u 16:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ceremoniji otvaranja prvog prodajnog objekta u Goraždu, Jasmin Osmanović, izvršni direktor kompanije Bingo Tuzla je direktoru lokacije Goražde SOS Dječijih sela BiH Aliji Lapo, uručio donatorski ček u vrijednosti od 32.000 KM.

Kompanija Bingo ovom vrijednom donacijom već drugu godinu zaredom pokriva dio godišnjih troškova SOS obitelji sa sedam djevojčica i dječaka.

''Ponosni smo što je kompanija Bingo Tuzla jedan od dva najveća korporativna donatora SOS Dječijih sela BiH. Zadovoljstvo je još veće kada znamo da su dvije domaće kompanije najbolji prijatelji organizacije koja na najkvalitetniji način brine o djeci i mladima bez roditeljskog staranja i koja radi na prevenciji odvajanja djece od obitelji porijekla. Bingo je opredijeljen na društveno odgovorno poslovanje, od podrške domaćoj proizvodnji, preko stvaranja održivih radnih mjesta, do vođenja računa o kupovnoj moći naših potrošača i u konačnici podrške zajednici. SOS Dječija sela BiH su se pokazala kao odličan partner, jer mijenjaju živote djece i mladih ljudi te jačaju kapacitete socijalno ugroženih porodica. Pružajući im podršku znamo da doprinosimo stvarnim promjenama u društvu'', istakao je Jasmin Osmanović, izvršni direktor kompanije Bingo Tuzla.

''SOS Dječija sela BiH osiguravaju dugoročnu brigu za djecu i mlade, utoliko su nam prijatelji koji se odluče dugoročno podržavati naš rad posebno važni. S kompanijom Bingo Tuzla ulazimo u drugu godinu prijateljstva i zaista smo sretni što nastavljamo našu suradnju. Naš je zadatak pružiti najkvalitetniju brigu o djeci, mlade ljude pripremiti za samostalan život, te očuvati obitelji na okupu i što većem broju djece i roditelja osigurati usvajanje znanja i vještina neophodnih za kvalitetan život u zajednici. Podrška prijatelja poput Binga nam omogućava da svakoga dana brinemo o 1.000 djece te da oko 1.000 roditelja koristi neke od mnogobrojnih servisa koje pruža naša organizacija'', dodao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz obiteljski model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja.

Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj obiteljskoj kući živi SOS mama sa najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS obitelj. U ovom obiteljskom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi.

U 29 obiteljskih kuća osigurava se topli dom za 269 djece iz različitih dijelova BiH, a u 4 kuće za mlade se djevojke i mladići pripremaju za samostalan život. U sustavu socijalne zaštite, SOS Dječija sela BiH su jedinstvena organizacija koja brine o djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.

Dodatno, prepoznali su rastuću potrebu da zaštite biološke obitelji od razaranja i ne samo zaštite, nego održimo na okupu i osnažimo njihove kapacitete. S tim ciljem je 2008. godine pokrenut Program jačanja obitelji u Sarajevu, Mostaru i Goraždu.

Mi smo jedina organizacija u BiH koja se bavi prevencijom odvajanja djece od njihovih obitelji porijekla. Edukativni programi pružaju podršku kako formalnom, tako i neformalnom obrazovanju djece i mladih, no usporedo pomažu roditeljima, nastavnom osoblju i profesionalcima unutar zajednice s jednim zadatkom da djeca i mladi ostvaruju što bolje rezultate u obrazovanju, stvarajući si prilike za uspješan život, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close