Antartik

Bilježnica istraživača pronađena nakon 100 godina u ledu

Lifestyle / Putujte s nama | 23. 10. 2014. u 10:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilježnica čije otkrivanje je obznanila Zaklada za Antarktiku Novog Zelanda, pripadala je Georgeu Murrayju Levicku, a pronađena je nakon topljenja snijega tijekom australskog ljeta, nedaleko od baze Terra Nova, nazvane po imenu kitolovca koji je prevozio Scotta i šezdesetak muških članova ekspedicije 1911.

Rukopis iz bilježnice još je čitljiv ali je uvez uništen ledom.

"To je uzbudljivo otkriće. Bilježnica je komadić koji je dosad nedostajao u rekonstrukciji ekspedicije", kazao je Nigel Watson, izvršni direktor Zaklade Antarktika.

Istaknuto je da su stranice poslane na Novi Zeland radi restauriranja i uveza prije nego ih vrate na Antarktiku gdje se Zaklada brine o očuvanju pet logora koje su koristili istraživači Robert Scott, Ernest Shackleton i Edmund Hillary.

Nakon što je dospjela do Antarktike, ekspedicija kapetana Scotta razdvojila se u dvije skupine. Sedamnaestog siječnja 1912. skupina predvođena Scottom došla je do Južnog pola gdje je ustanovila da je Norvežanin Roald Amundsen bio brži za nekoliko tjedana.

Na povratku, kapetan Scott i njegovi kolege umrli su zbog gladi i ekstremnih meteoroloških uvjeta.

Pripadajući drugoj skupini, George Murray Levick putovao je duž obale radi izviđanja, ali baza u kojoj je radio zahvaćena je ledom što je spriječilo brod da dođe po istraživače.

Levick i petorica kolega u njegovoj pratnji preživjeli su iskopavši sklonište u ledu i hraneći se pingvinima i tuljanima.

Levickova bilježnica ne sadrži velika otkrića. Radi se o datumima, opisu tema i detaljima, s fotografijama snimljenima početkom ekspedicije.

Kopirati
Drag cursor here to close