“Biking&Heritage”

Biciklisti iz BiH obišli nekropole stećaka u Stocu i Bileći

Lifestyle / Flash | 02. 11. 2015. u 17:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan dvodnevnog druženja biciklisti iz BiH su iskoristili za posjetu nekropolama u Berkoviću i Bileći. Mnogima je ovo po prvi put da pohode ove udaljene krajeve istočne Hercegovine, pa su ostali iznenađeni pogledom na Bilećko jezero što se doimalo poput mora.

Naime, klima u Hercegovini je takva da osobito oni koji dolaze iz sjevernijih krajeva imaju osjećaj kao da su na moru. Neobično je bilo i to što ih je put doveo bukvalno do graničnog prijelaza gdje, tek koji desetak metara prije granice ipak zavija ulijevo te je tako nekropola ipak ostala u našoj državi.

''Kad govorimo o dobroti našeg čovjeka primjera je bezbroj. Putovati po ovim uskim puteljcima, slijediti siromašne putokaze kakav je onaj ka Vujovićima i nije baš zahvalno, i začas se čovjek izgubi. Još manje tragati za nekropolom stećaka kojih, zapravo, ima posvuda. Ugledavši tako jednu omanju grupu nismo bili sigurni da li je to naša tražena lokacija. A onda smo upitali prvog domaćina koji je, umjesto da nas samo uputi, ostavio objed, sjeo u auto i poveo nas dva kilometra dalje do obližnjeg šumarka gdje se nalaze zbilja prekrasni stećci. Naravno, o naknadi nije bilo ni govora, naprotiv, uveo nas je na svoje imanje i ponudio domaćim specijalitetima'', priopćili su biciklisti.

Povratak do Bileće je bio zanimljiv. Jedna grupa se spustila asfaltom, a druga, željna avanture i adrenalina, izvrsnim makadamskim putem po kojem je baš bilo uživancija voziti. Potom povratak za Stolac, noćenje, i sutradan još ljepši dan. Krenulo je sa toliko poznatom Radimljom. Tu je domaćin bio mr. sci. Ante Vujina, arheolog, koji nam je održao zbilja poučno i zanimljivo predavanje. Ništa manje nije bilo ni izlaganje povjesničara sa fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Mostaru, Mr. Sci. Adis Zilića, a dvije nekropole u Boljunima baš onako za odmoriti dušu.

Raznovrsnost Bosne i Hercegovine, bogatstvo kulturnog naslijeđa i srdačnost ljudi, a sve uvezano biciklističkim vožnjam u okviru projekta, utječe da su grupe bicilista sve brojnije i da privlače nove i nove sudionike.

''Ovaj put sa nama su bili srdačni domaćini iz Stoca iz čijih ruku i bačši su narovi itekako slatki. Nasmijana lica i stečena nova prijateljstva najbolji su garant da je ideja projekta, druženje i zajednička posjeta kulturnom naslijeđu zbilja uspješna. I umjesto da pakujemo bicikle pred zimu, a polako pripremamo skije, svi odreda su se na rastanku raspitivali kad je sljedeća tura. Na sreću, klima je u Hercegovini takva da ćemo, izgleda, voziti i u prosincu'', priopćili su biciklisti.

Kopirati
Drag cursor here to close