Profit

Beč će na Eurosongu zaraditi 38 milijuna eura

Lifestyle / Flash | 03. 04. 2015. u 08:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renomirani bečki institut za gospodarska istraživanja IHS objavio je rezulate istraživanja o ekonomskom efektu predstojećeg Eurosonga za Grad Beč.

IHS predviđa bruto prihode od Eurosonga ukupne vrijednosti 38,1 milijuna eura, od kojih će 27,8 milijuna eura izravno pripasti Beču.

Ukupna reklamna vrijednost ovog glazbenog događaja procjenjena je na 100 milijuna eura. Nadalje se očekuju prihodi od poreza u visini od 16 milijuna eura, od kojih najveći dio od 6,2 milijuna eura pripada državi.

Socijalno osiguranje će dobiti 5,9 milijuna eura, Grad Beč 900.000 eura, ostalih osam pokrajina 1,6 milijuna eura, a lokalne zajednice 900.000 eura.

Prema istraživanju IHS-a zahvaljujući ovoj velikoj manifestaciji stvorena su radna mjesta koja odgovaraju broju od 562 zaposlenja na puno radno vrijeme u godišnjem prosjeku, od tog broja 416 u Beču.

Najviše će profitirati hotelijerstvo i gastronomija, zatim umjetničke djelatnosti, radio i tv-stanice, reklamna industrija i agencije za istraživanje tržišta.

Beč očekuje oko 30.000 noćenja oko 23. svibnja kada se održava 60. Eurovision Song Contest.

Bečka turistička zajednica WienTourismus upozorila je hotelijere da ne postanu gladni profita. Jednako važan kao izravni efekt je i eho posjetitelja.

''Eurosong nam donosi globalnu pozornicu kako bi predstavili svoje dvije glavne snage, naime muziku u svakoj formi i naše gostoprimstvo'', objašnjava turistički direktor Norbert Kettner.

Oko 1.700 novinara izvještavat će iz Beča, a 200 milijuna gledatelja pratiti Eurosong putem malih ekrana.

''Imamo mogućnost da se predstavimo na međunarodnoj razini. To se ne može platiti, a s normalnim sredstvima za marketing nam to nikako ne bi uspjelo'', naglasio je Kurt Gollowitzer, direktor dvorane Stadthalle u kojoj se održava Eurosong.

Od investiranih 11,7 milijuna eura Grad Beč je 8,89 milijuna eura izdvojio za Stadthalle, prenosi Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close