Opreza nikad dosta

Banke joj ne žele pomoći: Hakeri je prevarili i ukrali životnu ušteđevinu

Lifestyle / Flash | 30. 06. 2015. u 15:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od stvari na koju sigurnosni stručnjaci često upozoravaju internetske korisnike jest phishing, odnosno lažni mailovi putem kojih se hakeri mogu dokopati privatnih i bankovnih podataka korisnika.

Hakeri najčešće šalju mailove za koje se čini da ih šalje banka i u njima ubacuju linkove koji vode na internetske stranice za koje korisnici misle da su stranice banke te ih iz 'banke' upozoravaju kako iz određenog razloga moraju upisati sve svoje osobne podatke, bankovne račune i slično, javlja Zimo.co.

No, umjesto na službene stranice banke, oni te podatke upisuju na lažne stranice koje su postavili hakeri i na taj im način direktno daju svoje podatke koje oni mogu iskoristiti za pražnjenje bankovnih računa ili daljnje prijevare.

Hakeri nekada ovakve napade u potpunosti prilagode individualnim korisnicima pokušavajući ih prevariti i ukrasti im novac – upravo se to dogodilo 59-godišnjoj Vivian Gabb iz Velike Britanije koja je svoju životnu ušteđevinu planirala potrošiti na kupovinu kuće, no umjesto kuće, novac je završio na računu nepoznate osobe (ili osoba) i teško je da će ga ikada više vidjeti.

Hakeri su prvo provalili u njen mail i dugo pratili njene aktivnosti i konverzaciju s odvjetnikom kojeg je unajmila da joj pomogne u kupovinu kuće. Nedugo prije kupovine kuće, ona je dobila mail za koji se činilo da dolazi od njenog odvjetnika u kojem je pisalo kako je on promijenio banku s kojom posluje i poslao joj je novi broj računa na koji treba uplatiti novac.

No, mail nije slao on, već hakeri koji su imitirali način pisanja kojim se do sada služio njen odvjetnik te su u banci otvorili račun koji je glasio na ime njenog odvjetnika tako da Vivian nije posumnjala na prijevaru te je 50 tisuća funti uplatila na taj račun.

S obzirom da odvjetnik nije primio novac, ona je kontaktirala banku i shvatila da je prevarena te je novac s lažnog računa koji je otvoren na odvjetnikovo ime već nestao.

Iako je zatražila pomoć od banaka s kojima je poslovala, na Yahoou kažu kako je naišla na zatvorena vrata – u banci u kojoj ima račun rekli su joj kako oni nisu odgovorni za to što joj se dogodilo, dok u banci na čiji je račun novac prebačen niti ne žele razgovarati s njom zbog pravila o zaštiti privatnosti, prenosi Zimo.co.

Za pomoć se obratila i policiji koja će krenuti u potragu za kriminalcima koji su je prevarili, ali što se tiče povrata novca, upozorili su je kako je tu riječ o odnosu banke i klijenta tako da je teško da će opet vidjeti svojih 50 tisuća funti.

Kopirati
Drag cursor here to close