nesporazum

Banka poslala račun pred ovrhu 7 godina mrtvom čovjeku

Lifestyle / Flash | 30. 09. 2015. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klijent jedne slovenske banke dobio je pozamašan račun i prijetnju ovrhom zbog duga, ali se ispostavilo da je umro prije sedam godina, a zbog nesporazuma između banke i njegove kćerke račun na banci nije bio zatvoren pa se na njemu akumuliralo negativno stanje, piše u srijedu ljubljanski list "Dnevnik".

Kći je nekoliko dana prije očeve smrti podigla njegovu zadnju mirovinu i tako ispraznila račun. Kasnije je banku usmeno obavijestila o očevoj smrti, ali račun nije po proceduri i zatvorila, za što je trebalo priložiti smrtovnicu i platiti 30 eura.

Tako je banka pokojniku punih sedam godina i dalje obračunavala taksu za vođenje računa, ali i kamate na negativni saldo koji se stalno povećavao, a da o tome sve do sada nije obavještavala obitelj.

U banci tvrde da je postupak zatvaranja računa umrlih osoba poznat i da za to treba dostaviti službeni dokument o smrti dotične osobe, nakon čega se račun blokira sve do okončanja ostavinske rasprave, a onda i definitivno zatvara.

No, dopuštaju da je možda došlo do nesporazuma u komunikaciji njihove službenice i kćerke umrloga, koja stvar može reklamirati i dobiti pismeni odgovor, piše "Dnevnik".

Udruga za zaštitu potrošača smatra da je banka, o tome da i dalje naplaćuje vođenje računa, morala izvijestiti rodbinu i predlažu banci otpisivanje duga.

"Dnevnik" ne piše koliki je trenutno iznos dugovanja, ali bi se moglo raditi o pozamašnom iznosu jer banke obično naplaćuju oko 2,5 eura mjesečno za vođenje računa, te 8,5 posto kamata za negativno stanje, odnosno minus. Kamate su mnogo više ako negativno stanje na računu prijeđe iznos koji je dopušten samim ugovorom s klijentom.

Neimenovani nezavisni financijski savjetnik rekao je za "Dnevnik" da vrlo velika sredstva umrlih osoba, koje su one za života štedjele kroz uzajamne investicijske fondove, leže na računima banaka, a da o tome njihova rodbina ništa ne zna.

"Zato je potrebno vrlo brižno bilježiti imovinsko stanje svih članova obitelji i o tome otvoreno govoriti dok je vrijeme", kazao je financijski stručnjak, ne želeći biti imenovan, prenosi Poslovni.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close