Preživjela tri rata

Baka Bojana iz Zvornika napunila 105 godina

Lifestyle / Flash | 30. 11. 2015. u 17:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bojana Bojović iz mjesta Vilčevići u Republici Srpskoj, sela nadomak Zvornika, blizu granice sa Srbijom, nedavno je napunila 105 godina. Ova najstarija Srpkinja sahranila je sina i dva supruga, a tijekom njenog života država u kojoj živi više puta mijenjala je ime i granice.

Baka Bojana ispratila je savlasti i mnoge vladare, od kralja Petra I Karađorđevića, preko Josipa Broza Tita i Radovana Karadžića, prvog predsjednika Republike Srpske. Dvije godine nakon njenog rođenja austrijski car Franc Jozef I anektirao je Bosnu i Hercegovinu, pa je tako živjela i u Austrougarskoj, piše Kurir.rs.

''Svašta sam preživjela i mnogo sam propatila. Tri puta me je zadesio rat, ne daj bože nikome. Više puta sam bježala, nisam imala jesti, vodu da pijem, nisam imala ništa'', priča baka Bojana. Udala se sa 16 godina, a prvog sina Miladina rodila je sa svega 18.

''Udala sam se iz ljubavi, đavo me odnio. Mnogo sam voljela Peru, pa sam za njega i pobjegla. Međutim, to su bila teška vremena. Mnogo se gladovalo. Oboljela sam od tifusa, sva kosa mi je opala. Potom se razbolio i Miladin. Umro je sa tri godine'', prisjeća se kroz suze.

Njezin suprug Pero je poginuo 1943. godine, a baka Bojana je pred kraj rata upoznala drugog muža Dimisija, koji je umro prije nekoliko godina.

Baka Bojana se šlagirala prije 25 godina, desna strana tijela joj je oduzeta, a sedam mjeseci nije ustala iz postelje.

Ona kaže da ne zna što ju je toliko dugo održalo u životu.

''Vidjela sam mrtve, ranjene, gladne. Cijeli život sam gladovala, jela zelje i dijelila kruha. I tako je bilo u svim vremenima, bez obzira na to tko je bio na vlasti. Ali lijep je život kad imate obitelj, kad ste sretni s onim što imate i ne žalite za onim što nemate'', kaže Bojana koja ima troje djece, 12 unučadi i 11 praunučadi.

Ratovi koje je preživjela

- Prvi svjetski rat
- Drugi svjetski rat
- Rat u BiH
Zemlje u kojima je živjela

- Austrougarska (1908-1918)
- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929)
- Kraljevina Jugoslavija (1929-1945)
- Federativna Narodna Republika Jugoslavija - FNRJ (1945-1963)
- Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija - SFRJ (1963-1992)
- Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) (1992-)

Vladari zemalja u kojima je živjela

- Franc Jozef I
- kralj Petar I Karađorđević
- Aleksandar I Karađorđević
- kralj Petar II Karađorđević
- Josip Broz Tito
- Radovan Karadžić
- Biljana Plavšić
- Nikola Poplašen

Kopirati
Drag cursor here to close