Za Bljesak.info

Andrej Malić - mladić iz BiH najbolji barmen na svijetu

Lifestyle / Putujte s nama | 22. 08. 2016. u 12:18 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrej Malić iz Sarajeva ponio je titulu najboljeg svjetskog barmena na luksuznim kruzerima, pobijedivši na ovogodišnjem prestižnom natjecanju 'Diageo Global Travel'. Ovo je prvi put da je netko iz Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji osigurao nastup na ovom prestižnom svjetskom natjecanju, što njegovu pobjedu čini značajnijom.

Inače, Andrej je na ovom natjecanju predstavljao svoju kompaniju Celebrity Cruises koja je ujedno i njegov generalni sponzor, a za Bljesak.info otkriva detalje o natjecanju i njegovim planovima.

''Oduševljen sam kompletnom organizacijom i prepun sam pozitivnih dojmova. Imao sam prigodu upoznati se s najvećim svjetskim majstorima, osjetiti čari vrhunskog natjecanja na svjetskoj razini i uživati u svakom aspektu druženja. Nakon što su objavili da sam pobijedio, bio sam presretan. Tijekom natjecanja dao sam veliki broj izjava i intervjua za medije širom svijeta i drago mi je vidjeti da se moje ime spominje u skoro svakom kutku planete'', kaže nam Andrej, objašnjavajući da natjecanje svake godine organizira najpoznatiji svjetski distributer pića - Diageo, koji traži talentirane barmene širom svijeta.

Prvi iz BiH na natjecanju

Ovo je, kaže Andrej, prvi put da je netko iz Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji osigurao nastup na ovom prestižnom svjetskom natjecanju. Pobjeda je samim time daleko značajnija.

Pored kvalitete pića, odnosno koktela, testiraju se procedure i tehnike u izradi koktela, odnos s publikom i članovima žirija, umijeće animacije, osobnost barmena, kreativnost i inovativnost što sve zajedno predstavlja pravu umjetnost miksologije i čini World Class najkompletnijim natjecanjem za barmene na svijetu.

Natjecanje je, pojašnjava Andrej, bilo podijeljeno u dva izazova 'BeforeandAfter' i 'Pool Party', svi natjecatelji su napravili ukupno po četiri koktela, a Andreju je pobjedu donio koktel ''Pink Eliksir''.

''Najburniju reakciju izazvao je moj koktel 'Pink Eliksir' koji je ustvari bio plav, poslužen u boci za čarobni napitak. Kada su sudci i publika pitali zašto se zove Pink Eliksir, ako je ustvari plav, odgovorio sam da moj imaginarni gost kojeg sam dobio slučajnim izborom (Penelope Cruz) voli pink boju i da je zbog toga i naziv Pink eliksir. Nakon toga sam zamolio jednog sudaca da prelije koktel iz boce za čarobni napitak u pripremljenu času sa šampanjcem i koktel je naočigled publike i sudaca promijenio boju. To je izazvalo veliko oduševljenje, gosti su slikali, snimali, pljeskali i pokušavali prići bliže šanku, a sudci su ustali i pružili mi ruku'', kaže Andrej.

Sada slijedi finale najvećeg svjetskog natjecanja, ''World Class Bartender of the Year'', a Andrej kaže kako je zadovoljan samom činjenicom da sam se plasirao u finale.

''To je za mene veliko dostignuće i u finale idem opušteno, bez prevelikih očekivanja. Naravno, dat ću sve od sebe da se prikažem u što boljem svjetlu, ali ne želim stvarati nikakav dodatan pritisak. U svakom slučaju očekujem odlično druženje, priliku da upoznam najbolje barmene svijeta, 'masterdistillere' najvećih svjetskih kompanija, kao i mnogo poznatih osoba. Naravno ovo je najzahtjevnije i najopširnije natjecanje za barmene u svijetu, i ja se već pripremam za različite izazove s kojima ćemo se susresti u Miamiu idući mjesec, kao što su slijepe degustacije, pisani ispiti o povijesti pojedinih pića i koktela, budućnost miksologije, itd...'', kaže Andrej otkrivajući nam da je izazov za grand finale da u roku od 24h kandidat napravi svoj vlastiti bar na odabranoj lokaciji s određenim proračunom i cocktail menu od minimalno tri unikatna koktela koja će poslužiti sudcima.

Andrej se ovim poslom bavio i u rodnoj Bosni i Hercegovini, a kako kaže da nije imao prethodno iskustvo, ne bi mogao dobiti posao u trenutnoj kompaniji.

Bar industrija u BiH na niskoj razini

''U bar industriji u BiH sam proveo četiri godine prije odlaska na brod, što kao barmen što kao manager nekih od poznatijih klubova i barova u Sarajevu. Na natjecanjima u BiH i regiji sam bio dva puta, jednom na internacionalnom natjecanju u Mostaru gdje sam osvojio 3. mjesto, i drugi put na 'MoninUltimate kupu' u Banja Luci, na kojem sam osvojio 2. mjesto. Naravno razina natjecanja, adrenalina i atmosfere je neusporediva'', kaže Andrej govoreći da su ugostiteljstvo, a posebno bar industrija u BiH na jako niskoj razini i interes za ovakva natjecanja nije ni približan kao u SAD-u.

Jedan od planova ovog ambicioznog mladića je da i BiH ponudi mogućnost da uživaju u kvaliteti, kreativnosti i umjetnosti pravljenja i služenja pića, kao što to gosti širom svijetu imaju.

''Želio bih prenijeti svoje znanje i iskustvo na druge strastvene barmene u BiH, kojih je nažalost jako malo. Još uvijek u BiH vlada mišljenje da barmen može biti bilo tko, da za taj posao ne treba ni obuka, znanje, iskustvo, a općenito na ugostiteljstvo se gleda kao na usputan, prolazan posao. U BiH je jako teško raditi bilo kakve treninge. Većina lokalnih ugostitelja i tu mislim na velike lance, restorane, hotele i sl. ulažu ogromne novce u inventar, renoviranje i sl., a ne želi uložiti ni nekoliko tisuća KM u obuke osoblja što bi im dugoročno sigurno donijelo puno veći uspjeh'', kaže Andrej, dodajući da u BiH nikada ne bi imao priliku naučiti sve što sada zna, i biti tu gdje je.

Ulaganje u obrazovanje

''Da nisam otišao na brod i da moja kompanija nije uložila mnogo vremena i novaca za moju obuku i usavršavanje, ne bi bio tu gdje jesam'', kaže Andrej.

Svim kolegama iz bar industrije u BiH, Andrej poručuje, da ukoliko vole to što rade i imaju strast, da nastave učiti i unapređivati svoje znanje koliko god mogu.

''Čitajte, gledajte stručne emisije, pratite svjetske trendove jer doba craft koktela, miksologije i pravog ugostiteljstva tek dolazi na naše prostore. Nadam se da će se pojaviti pojedinci i kompanije koji znaju prepoznati dobrog i ambicioznog barmena i koji će htjeti ulagati u njega. Nikada nemojte misliti da znate sve, da je to dovoljno, jer vjerujte toliko je informacija u povijesti pića i koktela, toliko je novih trendova i izazova, da nitko nije naučio sve. Jedini pravi put je rad na sebi i učenje'', kaže Andrej.

Andreju čestitamo na dosadašnjem uspjehu i želimo puno sreće u finalu svjetskog prvenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close