u zavičaju Donald Trumpa

Američki predsjednik potječe iz njemačkog vinarskog gradića Kallstadta

Lifestyle / Flash | 09. 11. 2016. u 22:46 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump potječe iz njemačke pokrajine Pfalz, odakle su njegovi djed i baka, a u rodnom mjestu njegovih predaka Kallstadtu ovaj 'neočekivani' uspjeh Trumpa također je glavna tema dana.

Novinari zaključuju kako ga stanovništvo ovoga mjesta ne voli. Na ulazu u mjesto susrećete se s njegovanim vinogradima i natpisom na kojem stoji kako vas pozdravlja princeza vina Melanie I.

Teško je sada kazati hoće li jednoga dana umjesto imena vinske princeze stajati 'naš veliki Trump', ali izbor ovog bogataša za predsjednika SAD-e zasigurno ne ostavlja hladnim ni njegove 'zemljake'.

Mnogi mještani u razgovoru s novinarima izjavili su kako naprosto nisu mogli vjerovati kad su jutros pogledali rezultate američkih izbora.

Mještanka Benita Gerdon kaže kako su je odmah ujutro novinari, koje je susrela na putu do omiljene pekarne, pitali za komentar o rezultatu američkih izbora.

"Vjerovala sam da Amerikanci imaju čvršće stražnjice u hlačama. Ovako, nakon što su mi neki poznanici iz Sjeverne Karoline izjavili svoje oduševljenje Trumpom, napisala sam im 'good night, America", kaže simpatična Njemica.

U mjestu s oko 1200 stanovnika, danas se na svakome koraku komentiralo Trumpa. Čini se, ipak, kako većina njih ostaje hladna prema novom američkome predsjedniku.

"Taj nikad do sada nije pokazao interes za Kallstadt", kaže Gabriele Riede, prenosi Kurier.at.

Što se tiče njihova mjesta, ljudi vjeruju kako se ni ubuduće neće ništa mijenjati.

"Zahvaljujući našim vinima, čitavu godinu imamo dosta posjetitelja", kaže Riede

Jörg Dörr iz lokalne turističke agencije se nada kako će ubuduće imati više turista s engleskog govornog područja.

Ipak, prvo treba pričekati kako bi se vidjelo kako će se Trump kao predsjednik ponašati - 'nije svaki publicitet dobar publicitet', pojašnjava Dörr.

Kuća Trumpovih djeda i bake (slika) sasvim je jednostavna bijela građevina, ni po čemu posebno upadljiva. Novinari je od jutra nadlijeću dronovima, kako bi uhvatili što bolje fotografije.

Novi stanari kuće namjeravaju ovu 'nekretninu suvremene povijesti' prodati općini Kallstadt, jer je njima ovoliko javnog interesa ipak previše.

Gospođa Gerdon ne vjeruje da će Trump nekad doći u posjet mjestu svojih korijena.

"A ni mi njega ovdje ne trebamo", lakonski će ona.

Pitomi Kallstadt teško si može zamisliti gosta koji je pokazao toliko neprijateljskog raspoloženja prema ženama i strancima. Osim toga, boje se i pomisliti kolike bi bile mjere osiguranja u mjestu, ukoliko bi Trump dolazio u posjet.

"Za slučaj da ipak navrati, svoju će kavu kod mene morati platiti kao i svi drugi", napominje Gabriele Riede iz mjesne pekarne.

Kopirati
Drag cursor here to close