Vrh svijeta

Alpinisti iz BiH osvojili vrh Himalaja Island Peak

Lifestyle / Flash | 04. 05. 2014. u 16:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački alpinisti Ismir Jusko i Benjamin Kasumović, članovi sarajevske Akademije borilačkih vještina "Bushido", jučer su se uspjeli popeti na Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, koji se nalazi na 6.182 metara nadmorske visine.

''Poslije 16 dana veoma teške i neizvjesne ekspedicije i dvanaestosatnog penjanja po izuzetno lošem i nepredvidljivom vremenu uspjeli smo osvojiti Island Peak. Ponosni smo što se zastava Bosne i Hercegovine vihorila na Island Peaku. Uloženi trud i mjeseci priprema na kraju su se u potpunosti isplatili'', kazao je Jusko.

Bh. alpinIsti sudjelovali su u međunarodnoj ekspediciji "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014". Od 34 člana ekipa koje su krenule prema vrhu, samo je šesnaest došlo do Island Peaka. Većina je odustala zbog fizičke nemogućnosti da dođu do vrha.

''Tijekom ekspedicije naišli smo na brojne probleme i prepreke, ali smo ih na kraju uspjeli savladati. Velike probleme smo očekivali s aklimatizacijom, ali smo i nju nekako svladali. Zadnjih 100 metara do Island Peaka smo išli oko sat i pol s ruskom ekipom i uspjeli smo zajedno doći do vrha'', rekao je Jusko.

Avantura međunarodne ekspedicije "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014" započela je u glavnom grada Nepala Katmanduu iz kojeg su se članovi malim zrakoplovima prebacili do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina.

Iz Luklea su preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea i Gorak Shepa došli do baznog kampa planine Everest. U baznom kampu su proveli nekoliko dana zbog dodatne aklimatizacije, nakon čega ih je putovanje dalje vodilo k baznom kampu Island Peaka.

Kopirati
Drag cursor here to close