Albus

Albino dupin opažen u sjevernom Jadranu

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 18:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživači Instituta Plavi svijet priopćili su danas da su u lipnju u sjevernom dijelu Jadrana istraživači opazili izuzetno rijetkog albino dobrog dupina, kojeg su nazvali Albus (bijel), za kojeg pretpostavljaju da je prvi ikad zabilježen u Jadranskom i Sredozemnom moru.

Plavi svijet je u lipnju u okviru projekta "NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu" započeo novo istraživanje dobrih dupina u Jadranu, u području Ravenne, gdje je opažen albino dobri dupin.

Albus izgleda dobro, uhranjeno, nije izoliran od drugih dupina, a bio je u društvu s drugim, normalno obojenim dobrim dupinom.

Obje životinje su plivale i lovile ribu, a s obzirom na to što su u skupini bile samo dvije odrasle životinje istraživači pretpostavljaju da je Albus mužjak.

Kod životinja u prirodi boja tijela obično je prilagođena boji okoliša u kojem žive, zbog čega primjerke koji se ističu bojom puno lakše uoče grabežljivci. Stoga postoji mogućnost da ostale životinje izoliraju albino jedinku, kako ih ne bi otkrivala i izlagala opasnosti.

Međutim, ističu iz Plavog svijeta, dupini su izuzetno društvene i brižne životinje, koje ne napuštaju članove svojih skupina niti u trenucima opasnosti. Osim toga, u Jadranu su dobri dupini gotovo jedini predatori, a nema velikih morskih pasa.

Jedini koji predstavljaju opasnost za dupine su ljudi, pa je na njima odgovornost da Albusa pokušaju zaštiti i osigurati mu budućnost.

Dobri dupini su obično crne do tamno sive boje po leđima i bokovima, te svijetlosive po trbuhu. Boju im daje melanin, pigment koji proizvode stanice koje se nalazi u koži.

Međutim, kao i među ljudima, povremeno se javljaju jedinke koje zbog genske mutacije nemaju pigment. Koža takvih jedinki je ružičasto - bijela, a ako pigment nedostaje i u očima, oči su crvene. Tu pojavu naziva se albinizam, a takve životinje albino jedinkama.

Albinizam je do sada zabilježen kod dvadesetak vrsta kitova (i dupini spadaju u skupinu kitova), a vjerojatno najpoznatiji bijeli kit u povijesti je Moby Dick – bijela ulješura iz romana Hermana Melvilla.

Ta je pojava toliko rijetka da je od sredine 20. stoljeća, kada je zabilježen prvi albino dobri dupin, u cijelom svijetu zabilježeno svega dvadesetak takvih dupina, a jedan od njih je sada u Jadranu.

Kopirati
Drag cursor here to close