Velike mjere sigurnosti

Albanija spremna za sutrašnju posjetu Pape Franje

Lifestyle / Flash | 20. 09. 2014. u 13:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanske vlasti u subotu su završile posljednje pripreme za dolazak pape Franje u Albaniju, što je njegova prva posjeta u Europi jednoj zemlji u kojoj su katolici u manjini.

Mobilizirano je oko 2.500 policajaca koji će se brinuti za dobro odvijanje posjete pod drakonskim sigurnosnim mjerama, javlja agencija AFP.

Zabranjen je promet automibila, a svi oni koji budu htjeli nazočiti misi bit će pažljivo pretreseni, doznaje se iz policijskog izvora.

Dok talijanske novine i neki irački glasovi izražavaju bojazan da papa ne bude u nedjelju meta islamista, albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri se pokazao smirenim.

''Nema indikacija da postoji prijetnja papinom životu. Preduzeli smo sigurnosne mjere bez presedana kako bismo osigurali javni red i mir za vrijeme njegove posjete'', izjavio je Tahiri za AFP.

Vatikan odbija paniku. Njegov glasnogovornik je odlučno demantirao postojanje prijetnji islamista bliskih organizaciji Islamska država koji bi se mogli umješati u masu vjernika.

Diktator Enver Hodža je 1967. godine proglasio Albaniju prvom "ateističkom zemljom"na svijetu. Tada su uništene mnogobrojne crkve i džamije. Papa Franjo je sam iznio podatak da je uništeno 1.820 katoličkih i pravoslavnih crkvi.

Od tri milijuna Albanaca, 15 posto ih je katoličke vjeroispovijesti, 11 posto prvoslavne dok muslimansko stanovništvo predstavlja 58 posto, prema posljednjim procjenama.

Tri zajednice žive u miru.

Kopirati
Drag cursor here to close