WHEP

Alarmantne brojke: U BiH oko 1.300 novih slučajeva raka dojke

Lifestyle / Flash | 20. 10. 2014. u 12:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH nema točnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke. Neslužbena statistika pokazuje da, od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva, 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku sa životom. To je, poručeno je na konferenciji o karcinomu dojke u Sarajevu, alarmantan broj i mora biti i promijenjen.

Karcinom dojke jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi postotak izlječenja je visok.

Predstavnici vladinog i nevladinog sektora i medicinski stručnjaci iz BiH i regije okupili su se danas u Sarajevu na konferenciji o karcinomu dojke u okviru Projekta osnaživanja zdravlja žena (WHEP).

Uz stručnjake, skupu su nazočile i žene koje su preživjele tu bolest, a fokus konferencije je na nacionalnim strategijama za prevenciju malignih bolesti, ranoj dijagnostici, tretmanima dostupnim pacijentima u regiji te na ulozi pacijenta i snazi pojedinca u unapređenju zdravlja.

Sudionici u dva dana trajanja skupa razgovaraju o tome kako zajedničkim snagama mogu unaprijediti dijagnostiku i tretman oboljelih od karcinoma dojke i kako pružiti veću podršku oboljelima.

Regionalna direktorica Projekta Nela Hasić kaže da je od država u regiji Hrvatska zapravo najviše postigla jer već godinama imaju skrining program.

Maja Memić iz Mostara suočila se s dijagnozom karcinoma dojke. U izjavi za novinare ženama je poručila da mjesečno rade samopreglede - da u svoj kalendar uvedu i tu obavezu, kao i da redovno odlaze na pregled dojke, a s navršenih 40 godina života rade mamografiju.

Ženama koje se i suoče s dijagnozom raka dojke poručila je da nije sramota potražiti pomoć psihologa. Svakoj ženi je to potrebno, bez obzira na to koliko ona bila hrabra i sigurna da se može s tim nositi.

Projekt osnaživanja zdravlja žena u BiH podržava i Veleposlanstvo SAD-a u BiH, a njihova predstavnica Stefanie Altman Winans danas je istaknula koliko je važno da vladin i nevladin sektor shvate značaj brige za zdravlje žena, posebno ako se zna da od karcinoma mogu oboljeti osobe raznih životnih dobi.

''Kroz grantove pružamo podršku ranoj detekciji i podršku preživjelima. Razmotrite grantove koje nudimo'', poručila je sudionicama skupa.

Precizirala je da će u studenom biti objavljen poziv za sudjelovanje u grantovima namijenjenim za osnaživanje žena.

U radu skupa sudjeluju i predstavnici Fondacije Susan G. Komen, organizacije koja se bori protiv raka dojke podizanjem svijesti javnosti o preventivnim mjerama i bitnosti rane dijagnoze.

Današnji skup treći je te vrste, a održava se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close