Turning Points

20 stvari koje su se po prvi put dogodile u 2015. godini

Lifestyle / Flash | 13. 12. 2015. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleska crkva dobila prvu ženu za biskupa

Iako su žene vladari držale titulu vrhovnog guvernera Engleske crkve od vremena Elizabete I., samo se ove godine dogodilo da je vlč. Libby Lane postala prva žena biskup Anglikanske crkve. Njezina posveta u siječnju, kao biskup Stockport, u sjeverozapadnoj Engleskoj, dogodila se usred kontroverze između liberalnih i konzervativnih frakcija crkve, koja ima 85 milijuna sljedbenika diljem svijeta.

Kultni transrodni trenutak

Transrodne osobe su u mainstream svijesti više nego ikada. Dobili su predsjednički tretman kad je predsjednik Barack Obama pozvao na jednaka prava i poštovanje LGBT zajednice u svom govoru o godišnjem stanju nacije – korištenje riječi "transrodni" u predsjedničkom rječniku dogodilo se po prvi put u povijesti. Caitlyn Jenner, nekad poznat kao Bruce Jenner, umirovljeni američki sportaš koji je osvojio nagradu na Olimpijskim igrama 1976. godine, prikazao je na reality TV svoju transformaciju od bespomoćnog tate do borca za ljudska prava. Američka glumica Laverne Cox, poznata po ulozi Netflix serije "Orange je nova crna" je prva otvoreno transrodna osoba koja ima svoju voštanu figuru u muzeju Madame Tussaud. Andreja Pejić je postala prva transrodna osoba koja je potpisala ugovor sa velikim brandom 'Make UP For Ever'.

Čuvajte svoj selfie štap za sebe

Sve više i više muzeja traže goste da se suzdrže od nošenja selfie štapa dok su u posjeti muzejima. Kao što je Metropolitan Museum of Art u New Yorku učinio u veljači, muzeji i ostala izložbena mjesta po prvi put su zabranila punjenje smartphonea, navodeći zabrinutost za budućnost umjetnina te kako bi nesvjesni operateri mogli oštetiti dragocjeno umjetnička djela ili predstavljati opasnost za sigurnost.

Embrij od tri osobe

Unatoč onima koji su se protivili mogućnosti 'dizajniranja beba', Britanija je postala prva zemlja koja je dozvolila mitohondrijsku nadomjesnu terapiju. Britanski parlament je u veljači odobrio postupak koji bi omogućio da embriji budu stvoreni s DNK od tri davatelja - majka, otac i žena donator sa zdravom mitohondrijskom DNA - kako bi spriječili rijetke neizlječive bolesti koje se prenose majčinskom linijom. To bi ženama s povijesti mitohondrijske bolesti dalo priliku da imaju zdrave biološke potomke.

Dvostruka priroda

Znanstvenici sa École Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj u ožujku su zabilježili prvu ikad sliku svjetlosti i kao čestice i kao vala. Svjetlo može djelovati kao val ili strujom čestica, a dok su prethodni pokusi pokazalo svjetlo koje se ponaša na jedan način, nikad prije nije uhvaćena fotografija koja prikazuje kako se to događa istovremeno. Eksperiment bi mogao pomoći znanstvenicima i otključati daljnja otkrića na polju kvantnog računalstva.

Neočekivana kraljica ljepote

Potez koji je oduševio neke, izazvao zgražanje drugih, ali iznenadio većinu, jeste žena mješovite rase - poznat kao "haafu" – koja je prvi put izabrana za Miss Japana. Pobjeda Ariane Miyamoto , dogodila se u ožujku, i predstavlja rijetkost u etnički homogenim državama. Kritičari su se pitali je li kraljica ljepote bila "dovoljno iz Japana" da predstavlja zemlju na Miss Universe natjecanju, no Miyamoto je odbacila takve kritike, rekavši kako želi iskoristiti svoju titulu i promicati veću toleranciju i prihvaćanje za rasno mješovite Japanace.

Povezanost na Kubi

Kubanci su dobili prvi bežični internet u ožujku, kada je poznati umjetnik Alexis Leiva Machado, popularno poznat kao "Kcho", na otoku postavio prvi javni Wi-Fi u svom studiju u Havani, koji je postao kulturni centar. Većina građana ove zemlje nemaju redovit pristup internetu, a oni koji si mogu priuštiti posjedovanje smartphonea ne mogu ga koristiti za surfanje Internetom. Kuba planira ponuditi svojim građanima bolju telekomunikacijsku infrastrukturu, uključujući uspostavu 35 Wi-Fi točke u parkovima, avenijama i drugim javnim prostorima diljem zemlje.

Projiciranje prosvjeda

Virtualni marš postao je politička realnost kada su hologrami - pjesmama, povicima, pločama – prosvjedovali zahtjevajući takozvani 'gag' zakon u Madridu. Prvi svjetski holografski prosvjed, dogodio se ispred španjolske zgrade parlamenta u travnju, a bio je odgovor na Zakon o građanskoj sigurnosti, koji je visokim kaznama za neovlašteno okupljanja, zabranjivao fotografiranje ili snimanje policajaca, te se među ostalim stvarima mješao u demokratska načela građana. Organizatori su istaknuli kako njihove virtualne projekcije, suprotno novom zakonu, trebaju imati više prava. Unatoč raširenim prosvjedima - virtualnim i stvarnim - zakon je stupio na snagu u srpnju.

Test letjelica

Test dronom na gorivo, po prvi put je obilježeno značajno postignuće u autonomnim bespilotnim letovima. X-47B zrakoplov je jedan od dva ovakva zrakoplova koji je razvio Northrop Grumman za svrhe testiranja američke mornarice. Prema izvješćima, međutim, njegov prvi let gorivom može biti i posljednji, jer je mornarica preusmjerila svoje razvojne napore na drugi razred bespilotnih zračnih vozila.

Not So Far, Far Away

'Sila je s tobom' - onoliko dugo koliko ti je potrebno za download. Na radost posvećenih obožavatelja, "Star Wars" filmovima sada se može pristupiti digitalno.

Hrabra Brew

Prva talijanska žena u svemiru, postala je prvi barista na Međunarodnoj svemirskoj postaji u svibnju. Samantha Cristoforetti, 38, talijanski pilot HRZ-a i inženjer, popila je svoj prvi gutljaj iz posebne čaše kojom je mogla piti zbog gravitacije.

Prvi crni lider

Južnoafrička glavna oporbena stranka izabrala je svog prvog crnog vođu, Mmusia Maimane, signalizirajući novi smjer demokratskog saveza, za koji su se dugo borili sa slikom koja predstavlja samo interese bijelih Južnoafrikanaca. Stranka se nada kako će ovim potezom privući potporu više crnih glasača u pokušaju preuzimanja vlasti od Afričkog nacionalnog kongresa, koji je dominirao Južnoafričku apartheid politiku, jer je ukinuta 1994. godine.

Umjetnost za jedan bilijun dolara tjedno

Galerija Christie je imala dobar tjedan, prodavši više od 1 milijarde dolara umjetničkih djela u samo tri dana. Među značajnim radovima u ponudi je bilo djelo Pabla Picassa "Les Femmes d'Alger (verzija 'O')," koje je vrijedilo 179,4 milijuna dolara i time postalo najskuplje umjetničko djelo prodano na aukciji.

Majka zna najbolje

U skladu s tradicijom, majka iz Indije stavila je osobni oglas u kojem traži mladoženju (mora voljeti životinje i biti vegetarijanac) - ali ovaj oglas bio je namijenjen za njezinog sina. Oglas je objavljen u svibnju, a bio je pravi šok za Indiju gdje su istospolni brakovi još uvijek ilegalni.

Pobjede istospolnih brakova

Irska je postala prva zemlja koja je odobrila istospolne brakove na referendumu, sa 62 posto u korist istospolnih brakova.

Neka europske igre krenu

Švicarska prvakinja u brdskom biciklizmu, Jolanda Neffcycled, postala je prva osoba kojoj je dodijeljena zlatna medalja na europskim igrama, održanim u Baku, Azerbajdžan.

Veliki uspjeh

Četvrti nastavak, blockbuster "Jurski svijet", zaradio je 511,8 milijuna dolara diljem svijeta u svom prvom vikendu prikazivanja u lipnju, postavši prvi film koji je nadmašio 500 milijuna dolara zarade u nizu unosnih nastavaka koji generiraju ogroman prihod.

Veliki skok iz Indije

Satnam Singh Bhamara možda je bio među posljednjim bacačima košarkaške reprezentacije Dallas Mavericks, ali je zaslužnim mjestom u Državnoj košarkaškoj asocijaciji Sjedinjenih Američkih Država, postao prvi igrač rođen u Indiji, koji je zauzeo to mjesto.

Papinska priznanja za Palestinu

Nakon 15 godina pregovora, Vatikan je 26. lipnja potpisao ugovor s "državom Palestinom", naljutivši izraelske dužnosnike, koji kažu da je to prijetnja mirovnom procesu.

Pozdrav Plutonu

Devet godina otkako je pokrenuta, i nakon što je prošla 3 milijarde milja u svemiru, letjelica New Horizons je dala građanima Zemlje prvi detaljan uvid u osamljeni patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava – Pluton.

Prva transplatacija glave

Talijanski neurokirurg u lipnju je najavio planove za obavljanje prve svjetski transplantacije glave. Operacija, koja je predviđen za 2017., zahtijevat će 100 medicinskih radnika i može koštati i do 15 milijuna dolara.

Zakonsko sredstvo plaćanja i ravnopravost spolova

Odgovarajući na pozive za veću ravnopravnost spolova na američkim valutama, iz riznice Sjedinjenih Američkih Država najavljeno je kako će nova novčanica od deset dolara nositi lice žene.

Djevičansko putovanje za Madonnu

Kraljica popa nastupit će po prvi put na Filipinima, zaustavljajući se u arhipelagu u veljači iduće godine, kao dio njezine 'Rebel Heart' turneje. Vodeći se svojim motom, 'material girl', će na ovom koncertu naplatiti najskuplje ulaznice, što nije odvratilo njezine obožavatelje, te je već sad dodan još jedan dan koncerta.

Prva žena na Tajvanu

Tajvan će vjerojatno, sljedeće godine, izabrati prvu ženu za predsjednicu, jer su trenutno oba kandidata za ove izbore žene.

Kopirati
Drag cursor here to close