Suvremena umjetnost

'Žurim, nemam ti kad' - Ironija mostarske svakodnevnice na crtežima Maje Rubinić

Vijesti / Politika | 26. 03. 2015. u 19:40 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako je ovo moja četvrta samostalna izložba, prvi puta osjećam da je to auto analiza u smislu traženja vlastite nutrine koju svaki umjetnik pokušava osvijestiti u smislu sazrijevanja'', rekla je akademska slikarica Maja Rubinić, uoči otvaranja izložbe crteža razigranog kolorita 'Žurim, nemam ti kad'.

''Sam naziv se može tumačiti sa više strana, pri tom mislim i na ironiju i na auto ironija, jer nemam namjere da glumim i da govorim, da me zaobišla jedna ljudska mana u tom smislu. Opus je i u tehničkim okolnostima, uvjetima i izgledom upotpunio tu priču koju nosi sam naziv. Nije rađen u klasičnom mediju onoga što se kod nas valorizira kao respektabilna težina, kao što je ulje na platnu. Ovo su kombinirane tehnike na papiru, koje su upravo zbog žurbe, jer nemam kad, upotpunile cijelu priču'', govori Rubinić te naglašava kako je misao koja nosi priču ta da se događa stalna fluidna analiza i samo analiza na metaboličkoj razini.

Umjetnica govori kako su crteži, koji predstavljaju cijeli jedan svijet koji titra ispod naše verbalne uvriježene društvene okoline, karikaturalno iskrivljeni te se radi o polu realističnom pristupu koji je još uvijek figuralan, koketira sa svim, kao i sa različitim materijalima.

'' Volim sama sebe opustit u neistraženi prostor kako bih natjerala radni adrenalin da se upustim u rizik u kojem se možda može otkriti nešto novo, što je meni osobno mnogo zanimljivije'', govori Rubinić.

''Sretan sam i ponosan što je uz udrugu Krug nastao niz mladih likovnih umjetnika od kojih svaki već sada ima prepoznatljivu vlastitu autorsku poetiku i vlastiti likovni rukopis. Nadam se da će ta imena postajati što značajnija na bh kulturnoj sceni'', rekao je Ivan Vukoja ispred Udruge Krug iz Mostara koja je uz mostarsku galeriju Aluminij, bila jedan od organizatora ove izložbe.

''U hercegovačkom likovnom krugu imamo nekoliko umjetnica koje se mogu svrstati u kategoriju infantilnosti ili dječje poetike i Maja svakako pripada tom krugu, s tim da je Maja naglašeno narativna. Njezin pristup je da nam kroz svaku sliku priča svoju osobnu priču. Ono što je posebno fascinantno na slikama je njezina perspektiva, nedefinirana i nepredvidiva, perspektiva koju njeguje i prikazuje na slikama i koja bi se mogla izraziti kao da je te likove i predmete netko rukom pobrisao i prešao peglom'', rekao je Vukoja te istaknuo kako su ova djela zasigurno vrijednost koja će biti prepoznata u okvirima suvremene likovne umjetnosti.

Podsjećajući na to kako je cjelokupan autoričin umjetnički opus iznjedren iz njezina dubokoga unutarnjeg i osobnog svijeta, povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović u svojemu osvrtu ističe kako je ovaj ciklus crteža prožet autobiografskim aspektom i više nego inače. ''Sve geometrijske i oblikovne neravnoteže odraz su pojačanoga senzibiliteta za disharmoniju, devijantnosti, nepravilnosti i nepravdu, čijim se trasama kreće suvremeni svijet'', zapisuje Ucović u tekstu koji je otiskan u katalogu izložbe.

Ciklus crteža imena 'Žurim, nemam ti kad', likovne umjetnice Maje Rubinić, predstavljen je u četvrtak 26. ožujka u izložbenom Salonu 2, galerije Aluminij u Mostaru.

Maja je Rubinić rođena 1982. godine u Mostaru. Srednju školu likovnih umjetnosti u rodnomu gradu završava u klasi prof. Krešimira Ledića, a na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru slikarstvo diplomira 2006. godine, u klasi prof. A.B. Švaljeka. Dosad je izlagala na više skupnih te na tri samostalne izložbe u zemlji i u tuđinstvu. Višestruko je nagrađivana, sudionicom je brojnih likovnih zbivanja, članicom likovnih skupina i društava, te suosnivačicom galerije Virus u Mostaru, u kojoj je organizirano mnoštvo samostalnih i skupnih izložbi mladih akademskih umjetnika. Radovi su joj uvršteni u nekoliko monografija o Mostaru i o Hercegovini, a osim umjetničkim, bavi se i grafičko-dizajnerskim radom, u suradnji Rubinić i Zelenika.
Kopirati
Drag cursor here to close