prestižni festival

Zovko otvorila paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu

Kultura / Flash | 27. 05. 2016. u 16:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Italiji Željana Zovko je, na svečanoj ceremoniji jučer u Veneciji, otvorila izložbeni paviljon Bosne i Hercegovine na najznačajnijem kulturnom događaju u Italiji - Venecijansko bijenale 2016.

U govoru povodom otvaranja, Zovko je istaknula značaj sudjelovanja Bosne i Hercegovine na jednom ovako prestižnom festivalu, te se zahvalila organizatorima prvenstveno na entuzijazmu i želji da se BiH prikaže pozitivno i da zauzme mjesto u modernoj svjetskoj arhitekturi, priopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Naglasila je da je ta postavka dokaz da za velika i značajna djela ponekad i nisu potrebni veliki novci, ali da Bosna i Hercegovina prepoznaje značaj promocije zemlje što na razne načine doprinosi pozitivnoj atmosferi, ekonomskom napretku zemlje, kroz turizam pa i na neki način strane investicije.

Zovko je istaknula da će Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Rimu uvijek, u okviru svojih mogućnosti, pomagati sve umjetnike, studente, i mlade ljude iz BiH, te da će vrata veleposlanstva svima biti otvorena za saradnju.

Bosnu i Hercegovinu ove godine na Venecijanskom bijenalu predstavlja projekat "Sarajevo Now - People’s Museum" koji su zajednički organizirali Istorijski muzej Bosne i Hercegovine, udruženje Matica Bosne i Hercegovine iz Ciriha u suradnji s ciriškom Katedrom za arhitekturu i urbani dizajn i drugim institucijama. Projekat predstavlja arhitektonski koncept jednog muzeja, koji nema značajnu materijalnu podršku vlasti, a koji istražuje šta jedan muzej predstavlja i šta sve može da bude u 21. stoljeću.

Kopirati
Drag cursor here to close