Sevdah slušaonica

Znate li tko je bio sazlija Salih Kahrimanović?

Kultura / Glazba | 27. 12. 2015. u 15:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Sevdah, umjetnost slobode" približava se kraju, te će u utorak 29.12. 2015. biti održan posljednji događaj unutar izložbe: "Sevdah slušaonica"!

Ovaj događaj koncipiran je kao zajedničko slušanje prvih ikada zabilježenih snimaka sevdaha iz 1907. i 1908. godine. Snimci koje je pravila inozemna kuća Zonophone/Gramophone prvorazredni su artefakat kulturne povijesti BiH i Balkana i dio tih snimaka je po prvi put predstavljen bh. javnosti na ovoj izložbi.

Uz već postojeće snimke u postavci izložbe, tijekom "Slušaonice" će se moći čuti veći broj snimaka popraćenih biografskim detaljima o pjevačima i glazbenicima kao i drugim zanimljivim informacijama koje će prezentirati autor izložbe Damir Imamović

Tko je bio sazlija Salih Kahrimanović? Jeste li ikada čuli za pravnika, veleposjednika i pjevača Sulejmana Abdagića Sirriju? Poznato vam je ime Sidde Musafije, profesionalne pjevačice koja je pjevala sevdalinke i pjesme na Ladinu? O njima, ali i drugim sevdalijama, te o sevdalijskoj sceni Sarajeva i BiH s početka 20. stoljeća saznajte više  u utorak!

''Sevdah, umjetnost slobode'' prva je izložba o sevdahu koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost.

Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode.

U pripremi izložbe sudjelovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

Izložbu koja se može posjetiti do 31.12.2015.godine u Umjetničkoj galeriji BiH, organizoviralo je Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala ju je nizozemska fondacija Prince Claus.

Kopirati
Drag cursor here to close