Home Page

Znate li koji je grad u BiH prvi imao web stranicu?

Kultura / Flash | 26. 09. 2016. u 13:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HKD “Napredak” podružnica Vareš povodom 20 godina od postojanja vareške internetske stranice (Vareš Home Page) i 20 godina od prvog objavljivanja lista "Bobovac" u elektronskom izdanju organizirat će akademiju.

Glavni i odgovorni urednik lista "Bobovac" Mladenko Marijanović u izjavi Feni podsjeća da je Vareš Home Page profunkcionirao u rujnu 1996. godine.

''Dakle ni godinu dana nakon završetka rata, kada BiH još nije imala niti svoju internetsku domenu. Stoga smo u to doba zakupili prostor putem servera u Švedskoj i adresa je glasila www.vares.pp.se. Pokretač stranice bio je Gordan Mijatović, naš iseljenik, koji je 1993. godine, prije ratnih sukoba u samom Varešu, pokrenuo projekt Vareške televizije (VTV). Njezino je djelovanje naprasno prekinuto, ali njegova nastojanja da povezuje i informira Varešane nisu i tako je Vareš, stjecajem okolnosti, postao vjerojatno prvi grad u BiH koji je imao web stranicu'', kaže Marijanović.

Ističe da je tad web stranica služila spajanju prekinutih veza između Varešana razasutih po svijetu, te brzo stekla popularnost.

''Nije pretenciozno kazati, bila je neki vid vareškog facebooka prije facebooka. Odmah po formiranju stranice na njoj se počinje objavljivati i vareški mjesečnik "Bobovac" u elektronskom izdanju. I po tome je naš list bio, ako ne prvi, onda svakako među prvima s prostora BiH.

List "Bobovac" izlazi od 1995. godine, na redu je njegov 262. broj, te i danas predstavlja jedan od glavnih (i definitivno najposjećenijih sadržaja) na VHP-u, gdje se nalazi i kompletna arhiva brojeva. Današnji urednik VHP-a je Mladen Divković, još jedan naš iseljenik, s adresom u Varaždinu, a u povodu ovih dviju obljetnica završava redizajn stranice i posebno predavanje koje će održati na akademiji u Varešu'', rekao je Marijanović.

Na akademiji će se obratiti Gordan Mijatović, utemeljitelj VHP-a, zatim Mladenko Marijanović, glavni i odgovorni urednik lista, a posebno izlaganje održat će Mladen Divković, aktualni urednik i administrator VHP-a.

Akademija će biti održana u srijedu, 28. rujna u velikoj dvorani Općine Vareš u 19.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close