Jesi l' majko mlada bila

Ženska klapa Drača drugu godinu za redom u finalu Omiškog festivala

Kultura / Flash | 16. 07. 2012. u 07:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prošle godine uzela četiri nagrade: najbolji debitanti, III. mjesto publike u finalu popularnih skladbi, I. mjesto žirija u debitantskom finalu i III. mjesto publike u finalu Omiša na 45. jubilarnom festivalu izvorne Dalmatinske pisme 2011. godine, ove 2012. klapa Drača ponovno je ušla u finale u jednoj doista jakoj konkurenciji, što se vidi po ocjenama na tablci.

Klapske pjesme su u prvom redu homofoni a capella napjevi, prepoznatljivi po svojoj unutrašnjoj glazbenoj strukturi: kretanju melodijskih linija glasova, harmonijskoj konstrukciji te sadržaju tekstualnog napjeva. Četveroglasje je najčešća forma višeglasja klapskih pjesama a rjeđe troglasje. U pravilu klapsku pjesmu počinje prvi glas, sopran ili tenor. No u današnjoj klapskoj pjesmi ova se činjenica polako mijenja pa klapsku pjesmu počinji i niži - dublji glasovi.

Dalmatinska klapska pisma mora imati neusiljen, slobodan ritam riječi što je i osnova ritma klapskih izvedbi. Uživanje u harmoniziranju dozvoljava slobodu, kako u izgovaranju i prekidanju pojedinih slogova tako i u brzini izgovaranja pojedinog teksta. Tako je jedna od karakteristika i namjerno prekidanje zadnjeg sloga fraze ili strofe kako bi se posebno naglasio zadnji durski akord koji bi zazvonio u svoj svojoj veličini i sjaju.

Još ako se sve to skupa oboji lijepim, plemenitim i složnim glasovima, izvuče fraza meko i pjevno, napravi crescendo pa zadrži akord do uzdaha publike, napravi riterdando da se naglasi tekst i uvede u završnu harmoniju, tako da zasuzi oko zbog poruke teksta, bogatstva harmonije i ljepote izričaja... onda se, jednostavno rečeno, prolazi u finalu Omiša 46 festivala Dalmatinske klapske pisme 2012. godine što je i ove godine uspjelo ženskoj klapi Drača iz Mostara, koje su u polufinalu pjevale skladbe: Da mi je znati i Jesi l' majko mlada bila.

Donosimo i kratak osvrt Josipe Mikulić, članice klapa Drača za Bljesak.info:

Sinoć smo još jednom opravdali stečeno povjerenje što od strane članova žirija FDK Omiš, što od svih ljudi koji prate naš rad, iz Mostara, Hercegovine, Dalmacije… Sa skladbama "Da mi je znati Bože moj" i "Jesi li majko mlada bila", te s osvojenih 27,5 bodova, osigurale smo prolazak u finale Omiškog festivala. Ono se održava 26. srpnja 2012. u Omišu, što nam je ujedno kvalifikacija za Super finale Omiškog festivala koje se održava dva dana kasnije, te se kao i svake godine do sada emitira uživo na HRT-u.

Ugodno druženje s ostalim klapama, te uživanje u samoj izvedbi klapske pjesme motivi su zbog kojih se trudimo i nastojimo biti što bolje, a uz to kao razlog više da upoznamo i približimo mlade ljude takvoj vrsti glazbe i da se izdignu se iz "svakodnevnice današnje glazbene scene". A kao naša satisfakcija u svemu ovom jest upravo priznanje našeg rada od strane stručnih osoba, koji su doista profesionalci i poznaju, a ujedno i zahtijevaju, savršene izvedbe tradicionalnih dalmatinskih pjesama.

Nadamo se i očekujemo što veći broj "naših ljudi" u finalu, koji će i svojim glasovima pridonijeti našem plasmanu u Super finale. Uz ovo sve, veliko HVALA ide voditelju naše klape don Draganu Filipoviću, bez čijeg rada, truda, strpljenja, vremena i žrtve ne bi bilo niti Drače, niti našeg sudjelovanja u Festivalu, a pogotovo stečenih rezultata. Njegove riječi su nam doista velika motivacija, a i zoran opis sinoćnjeg nastupa: ''Bilo je stvarno dobro. Pravu notu u pravo vrijeme... interpretaciju pogodit za lipo izrazit tekst da suza krene... crescendo izvuć i zadržat akord do volje žirija ili do lipote uzdaha... nije bilo lako ali se sve to poklopilo. Čestitam!'' Iščekujemo i radujemo se idućem susretu u Omišu.

Kopirati
Drag cursor here to close