Bhutan

Zemlja koja je prvi put čula stranu glazbu

Kultura / Flash | 25. 03. 2015. u 18:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bhutan - zemlja sreće, magije i mita - tijekom desetodnevnog festivala prvi put u povijesti ugostila je strane DJ-eve, ulične umjetnike, plesače...

Središnji gradski trg u prijestolnici Timpu prošlog mjeseca postao je mjesto susreta potpunih suprotnosti - višestoljetne tradicije i urbane kulture, piše Glas srpske.

Godišnji međunarodni festival, desetodnevna manifestacija čiji program uključuje umjetnost, glazbu, film i gastronomske specijalitete prvi put je u "kraljevstvu Himalaja" ujedinio ljude različitih nacionalnosti.

Smješten između svojih velikih susjeda Indije i Kine, Bhutan je jedna od najintrigantnijih zemalja na svijetu. Zahvaljujući tome što je turizam sve do 1974. godine bio zabranjen, drevna kultura zemlje ostala je gotovo netaknuta.

S dolaskom interneta (televizija je dozvoljena tek 1999. godine) radoznala mlada populacija (60 posto stanovništva čine osobe ispod 25 godina starosti) "kročila" je u vanjski svijet.

"Bhutan se dugo nije otvarao prema svijetu. Nastojali smo zaštiti svoju kulturu, ali promjene su neizbježne. Utjecaji su tu, sada je samo pitanje na koji način ćemo im pristupiti. Cilj ovog festivala je omogućiti mladim generacijama da se izraze, razmjenjuju ideje i uče od međunarodnih umjetnika", izjavio je Tinli Palden Dordji, suosnivač festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close