Festival u Neumu

Završen NAFF: Grand prix oskarovcu Greavesu

Kultura / Flash | 03. 07. 2015. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oproštaj od desetoga jubilarnog NAFFa upotpunila je izvanredno posjećena konferencija za novinare na kojoj se otvoreno progovorilo o desetogodišnjoj povijesti festival, njegovoj sadašnjosti i budućnosti. Nema nikakve sumnje da NAFF svojim sadržajima i zanimanjem za nj koji vlada u svijetu animacije, već odavno nadilazi mogućnosti organizatora, i svi sudionici čestitali su Jurinku Raiču i Studiju Neum na velikoj upornosti i dostignutom festivalskom jubileju, s već jasnije naznačenim mogućnostima da se u njegov razvoj u regiji još onkretnije uključe i naše institucije culture, i OSCE i drugi pokrovitelji i sponzori, jer jke očito da će NAFF-ov zaštitni znak, mala modra ribica ploviti daleko i izvan BiH a u Neumu ostaje njezino trajno ‘’mrijestilište’’.

Rastko Ćirić, Pencho Kunchev, Amina Begović, Sarah Van den Boom, Nedžad Begović, Mirza Ibrahimpašić, Jasna Žalica, Vlatko Filipović, Pjer Žalica te Ivan Čačić, počasni I stručni žiri Međunarodnog festival animiranog filma u Neumu, nagradio sljedeće odluke;

Glavna nagradu, Grand prix festivala osvojio je britanski film Gospodin Plastimime autora i oskarovca Daniela Greavesa, o usamljenom mimičaru koji pod maskom svoje mimike skriva vlastiti strah od života. Koliko nas živi tako?, ključna je poruka ovog filma. Te ju je i žiri jasno prepoznao.

Nagradu za najbolji likovni ostvaraj dobio je film VIRTUOSO VIRTUAL, njemačkog autorskog dvojca, Thomasa Stellmacha i Maje Ochman!. Film je to snažnog umjetničkog dojma, koji zapravo i može razumjeti samo onaj koji živi umjetnost animacije.

Nagrada za najbolju glazbu u filmu otputovala je u Rumunjsku i to za film ELMANDO autora Antona Octaviana. Uistinu zanimljiva glazbena podloga za životnu priču malog afričkog dječaka Elmanda. Zapravo je to glazbeni spot.
Nagradu Naffa u kategoriji Ostale tehnike dobio je španjolski uradak ZEPO autora Cesar Diaz Mendeza, okrutna priča ispričana prekrasnom likovnošću.
Najbolji studentski film je ruski film BAJKA, autorice Natalie Gropfel.

Nagradu u kategoriji 3D animacije dobio je stari prijatelj NAFF-a Dji u filmu DJI:SMRT PLOVI moldavskog autora Dmitrija Voloshina. Svi oni koji prate NAFF sjetiti će se da je Dji bježao od smrti i prošle godine, i oba puta – uspješno.

U Hrvatsku je otišla nagrada u kategoriji za najbolja 2D animacija, za film Slatki snovi, autora Dinka Kumanovića koji je preuzeo nagradu, obratio se prisutnima te zahvalio vodstvu Festivala na svemu I on je jedini nagrađeni autor koji se zatekao ovdje.

Kako je i najavljeno, od ove godine a u partnerstvu s misijiom OSCE-a u BiH, dodjeljuje se nagrada za uradak koji najbolje promovira razvoj demokracije Ijudskih prava. Prve godine, tu plemenitu nagradu dobio je film “Veze” španjolskog autora Pedra Solisa Garcie. O nagradi je prozborio i nagrađenog pročitao šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, Amerikanac koji se definitivno vezao za ovaj festival.

Kopirati
Drag cursor here to close