Literaturmuseum

Zavirite u književnost od 18. stoljeća do danas

Kultura / Flash | 20. 04. 2015. u 15:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej austrijske književnosti (Literaturmuseum), koji obuhvaća razdoblje od 18. stoljeća do danas, otvoren je u Beču.

Ukupno 650 eksponata, 200 autora, 60 multimedijalnih sadržaja i kino sala smješteni su u Arhivi Dvorske komore (Hofkammerarchiv) koji vrijedi za biser bečke arhitekture bidermajera.

Na dva kata izloženi su manuskripti, pisma, fotografije, osobni dokumenti, plakati, tonski i video snimci te brojni neobični predmeti koji posjetiocima pružaju jedinstven uvid u život, pisanje i djelo slavnih i poznatih austrijskih pisaca kao što su Thomas Bernhard, Paul Celan, Ingeborg Bachmann, Elfriede Jelinek, Franz Grillparzer, Franz Kafka, Franz Werfel, Karl Kraus, Adalbert Stifter, Georg Trakel, Joseph Roth, Peter Handke, Hugo von Hofmannsthal, Robert Musil i mnogi drugi.

Objekti iz književnog arhiva Austrijske nacionalne biblioteke sada su prvi put dostupni javnosti.

Kolekcija je nadopunjena mnogobrojnim originalima iz drugih zbirki Biblioteke ili domaćih i međunarodnih institucija.

Posjetitelji su pozvani na aktivno sudjelovanje, kao pisanje pjesama ili nastavak pisanja poznatih književnih tekstova.

Zahvaljujući multimedijalnim sadržajima posjetitelji će naučiti kako nastaje poezija, a kako proza ili upoznati pojedine epohe i književnike.

Kroz isprepletenost biografskih, kronoloških i tematskih poglavlja postaje jasno koje teme i aspekti karakteriziraju austrijsku književnost: odnos provincije i grada, književnosti i angažmana, nepoznatosti i identiteta, povezanost s muzikom i likovnom umjetnosti, primjena grotesknog, satire i polemike, ali i istrajnost u dugim pripovijedanjima.

Neki od eksponata su jedini Kafkin manuskript sačuvan u Austriji, potresna pisma Ingeborg Bachmann i Paula Celana, pismo Johanna Nestroya iz zatvora i originalna radna soba Franza Grillparzera.

Grillparzer je, naime, do 1856. godine bio direktor arhiva - rastrgnut između birokratskih obaveza i literarnog poziva.

Zbog toga se zgrada Dvorskog arhiva zove Grillparzerhaus, priopćio je Compress Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close