Favorit svih mališana

Zašto je 'Maša i medvjed' postao crtani klasik

Kultura / Film TV | 27. 07. 2015. u 17:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski crtić Maša i medvjed postao je hit gledatelja širom svijeta, a prema magazinu Animation, dospio je na listu TV emisija predodređenih da postanu klasici, piše Sputnik

Crtani film je zasnovan na ruskoj narodnoj priči i prati dogodovštine trogodišnje djevojčice Maše, koja živi u šumi sa svojim prijateljem bivšim cirkuskim medvjedom.

Film je prvi put prikazan na ruskim ekranima 2009. godine, a sada se prikazuje u 30 zemalja širom svijeta, na gotovo svim kontinentima, a zadnji prijevod ovog popularnog animiranog filma bio je na zanzibarski jezik.

Maša i medvjed je postala i internet senzacija zauzevši 20. mjesto na listi najgledanijih Youtube kanala u 2014. godini. Najgledanija epizoda je 'Maša i kaša' s više od 700 milijuna pregleda.

No svaka popularnost ima svoje anegdote. U epizodi 'Vježbanje orkestra' u kojoj medjved pronalazi klavir i donosi ga kući kako bi maša mogla vježbati sviranje, animatori su nacrtali Mašu čak 114 puta, nažalost direktoru serije je nedostajala vještina koju su Maša i medo pokazali na klaviru pa je prosuo kavu po tastaturi i sve ih izbrisao.

Oko 50 ljudi je zaposleno u proizvodnji serije, a za snimanje svake epizode potrebno je četiri do pet mjeseci. Tim pravi četiri epizode odjednom, tako da je za snimanje svake pojedinačno potrebno šest tjedana.

Producent serije Dmitrij Loveiko je rekao kako tajna uspjeha emisije 'leži u stalnom radu u ime emisije' produkcijskog tima koji njeguje univerzalnu privlačnost crtića i koji održava 'duhovit, cirkuski format, bez mnogo dijaloga i razumljiv i bez prijevoda'.

''Animacija ne prepoznaje međunarodne barijere'', rekao je Loveiko. ''Ako razvijemo odgovarajuću educiranost za nove tehnologije, možemo izgraditi najbolje osobine i tradicije sovjetske animacije'', dodao je.

Nakon što je čuo vijest o priznanju Maše i medvjeda kao 'klasika', Loveiko je izjavio kako je to samo poticaj za njegov produkcijski tim da postigne veći uspjeh.

''Da bi se takav rezultat postigao u budućnosti, treba uložiti mnogo napora, danas.'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close