70. obljetnica

Započinju 'V dani hercegovačkih franjevaca'

Kultura / Flash | 02. 02. 2015. u 08:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu 4. veljače započinju 'V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' u povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih vicepostulatura postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće' na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kao i prošle godine Dani će biti prenošeni i preko interneta video signalom.

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00, a drugog dana ili u četvrtak bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19.00. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda provincijal fra Joško Kodžoman, drugog dana provincijal fra Lovro Gavran i trećega provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na 'IV. nagradnom natječaju' s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Isto tako trećeg dana predstavit ćemo i prigodnu poštansku marku '70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca', te vinjetu, žig i omotnicu prvoga dana. Nakladnik je Hrvatska pošta, Mostar.

Na sam dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i zapaljenja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« što ga je 23. veljače 2012. proglasila Općina Široki Brijeg. Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu. Dva dana prije, 5. veljače, u 10.00 izaslanstvo Općine Široki Brijeg te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac i zapaliti svijeću za sve pobijene franjevce i puk Božji pred križem u središtu Širokog Brijega.

Portal Vicepostulature pobijeni.info podrazumijeva se da će redovno pratiti sva ova događanja. Posjetite ga.

Kopirati
Drag cursor here to close