kontroverzni lik

Započeo sastanak u Vatikanu: "Srbi i Hrvati skeniraju Stepinca"

Kultura / Flash | 13. 07. 2016. u 07:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi sastanak mješovitog pravoslavno-katoličkog povjerenstva, koje na inicijativu pape Franje ima zadatak rasvijetliti lik i kontroverznu ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, počeo je u utorak u Rimu, no Vatikan se nije oglasio priopćenjem o razgovorima.

"Srbi i Hrvati skeniraju Stepinca", jedan je od naslova ispod kojega slijedi podsjećanje da je poglavar Svete Stolice svojedobno zaustavio proces kanonizacije zbog protivljenja Srpske pravoslavne crkve.

Unatoč interesima hrvatskih i srpskih medija za sastanak u Rimu, u press službi i elektroničkim medijima Vatikana nema vijesti o tome događaju.

Vjerski analitičar Draško Đenović ocijenio je kako "i Srbima i Hrvatima treba biti jasno da sadašnjem Papi nisu toliko bitni kao što sami misle".

"I jedni i drugi, zapravo, služe za potkusurivanje u dugoročnim planovima Vatikana. Papa Franjo je odavno rekao da nema ništa protiv svetosti Stepinca niti protiv Hrvata, ali da se našao u situaciji gdje bi ponovno moglo doći do napetosti između Katoličke i Pravoslavne crkve u cjelini i produbiti jaz između hrvatskog i srpskog naroda", objašnjava Đenović za beogradske medije.

Podsjećajući da prijepori o povijesnoj i duhovnoj ulozi Stepinca u vrijeme ustaških zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj traju već dulje vrijeme zbog različitih stajališta dviju crkava, mediji u Beogradu su uoči današnjeg sastanka u Rimu istaknuli kako na njemu "neće biti rasprave", već će "susret poslužiti da se pokaže dobra volja za rad tog povjerenstva", čije formiranje je potaknuo papa Franjo.

Prema najavama beogradskih medija, SPC u Vatikanu predstavljaju mitropolit zagrebački Porfirije, mitropolit crnogorski Amfilohije, episkop slavonski Jovan, episkop bački Irinej, te nekadašnji veleposlanik u Vatikanu profesor Darko Tanasković, a u ime Katoličke crkve su kardinal Josip Bozanić, mostarski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škovičević, te povjesničari Mario Jarek i Jure Krišto.

U najavama sastanka navedeno je kako obje strane "pripremaju bogatu dokumentaciju da se rasvijetli kontroverzni lik Stepinca".

"Zadatak povjerenstva nije da raspravlja o svetosti kardinala Stepinca, jer je to već učinila Kongregacija za proglašenje svetim i blaženim. U našem razgovoru s papom nismo čuli ništa o nekim novim povijesnim podacima koji bi spriječili proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca", izjavio je za Blic Želimir Puljić, član hrvatskog izaslanstva koje je nedavno posjetilo papu Franju.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je nakon prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu i razgovora s poglavarom Katoličke crkve kako mu je papa Franjo rekao da ne želi neslogu u kršćanstvu zbog kanonizacije kardinala i nadbiskupa zagrebačkog u vrijeme NDH-a Alojzija Stepinca.

“Papa mi je rekao kako nije njegova želja da dođe do neslaganja u kršćanstvu i da bi Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala SPC, te da on ne želi takav odnos u kršćanstvu”, izjavio je Nikolić nakon posjete Vatikanu rujna 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close