Svjetska baština

Započelo obilježavanje deset godina UNESCO-a u Mostaru

Kultura / Flash | 03. 07. 2015. u 12:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu manifestacije "X. obljetnica upisa Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO-vu listu svjetske baštine", koja se održava danas i sutra, u mostarskoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija "Povijesni urbani pejzaži".

Na konferenciji, kojoj su nazočili međunarodni stručnjaci iz UNESCO-a i predstavnici zaštite kulturne baštine iz BiH (Povjerenstva za zaštitu spomenika i federalnog Zavoda za zaštitu spomenika), te predstavnici raznih asocijacija koje se bave zaštitom i promocijom baštine i spomenika, bilo je riječi kako o svjetskoj baštini grada Mostara "Područje Starog mosta i Starog grada Mostara i planovima", ulozi Agencije "Stari most" i projektu poboljšanja gradske infrastrukture, tako i o studiji koju je proveo ICOMOS "Povijest utvrđenih naselja/gradova u BiH".

Stari most i stara jezgra Mostara službeno su na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a uvršteni 15. srpnja 2005. godine kao prvi spomenik iz BiH. Odluka je donesena na sjednici stručnjaka Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. srpnja 2005. godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

"Ovaj datum je upisan zlatnim slovima u povijesti grada Mostara ali i BiH", kazao je ovom prigodom gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Podsjetio je kako je ovo prvi spomenik kulture u BiH koji se našao na prestižnoj listi Svjetske kulturne baštine.

"Vjerujem da će to dati veliki doprinos razvoju turizma, ali i zaštiti i očuvanju spomenika BiH", kazao je Bešlić, koji je istaknuo kako je moguće da će u budućnosti ulogu promicanja zaštite spomenika preuzeti država BiH.

Također, izrazio je želju da se u budućnosti Stari most, Stari grad u Mostaru uvrste u prepoznatljiv svjetski brand.

Ocijenio je također, kako ova današnja konferencija doprinosi pomaku u rješavanju poteškoća u BiH oko razjašnjenja kako razvijeni svijet radi na promicanju kulturne baštine i očuvanju spomenika.

Prisjećajući se Durbana i uvrštavanja Starog mosta na listu Svjetske kulturne baštine, Bešlić je kazao kako je tada bio najsretniji čovjek.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum je kazao kako je ovaj događaj značajan i za UNESCO, zbog čega je generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova pristala uvrstiti obilježavanje 10. godišnjice uvrštavanja Starog mosta, Starog grada Mostara na listu Svjetske kulturne baštine u program obilježavanja 70. godina UNESCO-a.

"Moramo svijetu slati pozitivne poruke zbog čega je Stari most, kao jedan simbol pomirenja i upisan na listu svjetske kulturne baštine", poručio je Šešum.

Arhitekt Amir Pašić, po čijem je nacrtu urađena rekonstrukcija Starog mosta, ocijenio je kako bi bilo dobro da se permanentno, svake godine održava neki skup u gradu, bilo kakve vrste jer "takvi događaji daju novu injekciju za razvoj grada Mostara i BiH".

Profesor arhitekture podsjetio je kako je više od 36 organizacija i stotine ljudi sudjelovalo na rekonstrukciji Starog mosta. Naglasio da je most postao simbol za obnovu nakon što je srušen.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je ocijenila današnji dan "slavljenički kako za Mostar tako i BiH" jer, kako je ustvrdila, objektivno puno govori, a to je da u BiH znaju što je kultura i kako se ona štiti.

Kopirati
Drag cursor here to close