'Arhitektonsko čudo'

Zaboravljeno groblje u Mostaru

Kultura / Flash | 03. 07. 2015. u 08:51 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redakcijski mail našeg portala stigla je informacija o čišćenju Partizanskog groblja u Mostaru, te smo pozitivno iznenađeni odlučili provjeriti o čemu se radi.

Na samom ulazu u ovo 'arhitektonsko čudo', kako su nekada zvali remek djelo Bogdana Bogdanovića, pokošena je trava i smeće je skupljeno na manje hrpice, no sve dalje iza 'vrata' gradske nekropole ostaje isto.

Zaboravljeno groblje prekriveno zaraslom šikarom i smećem, tako ostaje spomenik vandala i devastiranosti, okupljalište narkomana i uživatelja alkohola, koje će očito pričekati još dosta vremena da mu građani Mostara vrate oduzeti ponos i ljepotu.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. u čast poginulima u NOB-u. Za njegov izgled zaslužan je arhitekt Bogdan Bogdanović. Spomen-groblje je jedan od simbola Mostara i svakako među najimpresivnijim arhitektonskim projektima Balkana.

Groblje ima 661 nadgrobnu ploču, koje imaju simbolično značenje, kao i cijeli spomenik. Oblici nadgrobnih ploča kojima su obilježeni pali borci podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća ovog starog grada. Uništavanje ovoga spomen-obilježja traje više od dva desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close