Proslava

Za 66. rođendan Narodnog pozorišta Mostar obnovljena predstava "Derviš i smrt"

Kultura / Flash | 29. 11. 2015. u 07:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište Mostar u subotu je obilježilo 66. godišnjicu od početka svoga djelovanja. Rođendan su obilježili obnovom predstave "Derviš i smrt" Meše Selimovića u režiji Erola Kadića, koja je rađena zahvaljujući partnerstvu s Turskim kulturnim centrom 'Yunus Emre' iz Mostara.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je podsjetio kako je Narodno pozorište u Mostaru još davne 1949. godine na današnji dan odigralo svoju prvu premijeru.

"Radilo se o djelu 'Odrpanci', slovenačkog autora Matea Bora. Predstava je odigrana u dvorani radničkog društva u 'Abraševiću'. Međutim, za večeras mi, nažalost, nismo uspjeli pripremiti nekakvu premijernu predstavu", kazao je Mujkanović, napomenuvši kako se ova teatarska kuća nalazi u teškom financijskom stanju, nakon 66 godina rada.

Stoga je direktor Yunus Emre instituta, Turskog kulturnog centra Mostar, Yunus Dilber inicirao da se za ovu prigodu obnovi predstava "Derviš i Smrt" Meše Selimovića.

"Zahvaljujući našim prijateljima i poslovnim partnerima iz Yunus Emre instituta - Turskim kulturnim centrom iz Mostara i zahvaljujući uposlenicima Narodnog pozorišta Mostar koji su uložili izuzetne napore uspjeli smo vratiti zaista zahtjevnu predstavu 'Derviš i smrt' Meše Selimovića koju je svojevremeno režirao Erol Kadić", kazao je Mujkanović.

Zadovoljan odazivom publike kazao je da će ova predstava biti na redovitom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar.

Da je interes za ovu predstavu veliki pokazala je mnogobrojna publika, a u izvedbi predstave uživali su generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli, kao i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Kopirati
Drag cursor here to close