Veliki filantrop

Vujanović: Poezija Velimira Miloševića je neponovljiva

Kultura / Flash | 22. 10. 2014. u 16:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći dan okruglog stola "O književnom i sveukupnom djelu Velimira Velje Miloševića" čiji je organizator nevladina organizacija (NVO) "Gariwo", a suorganizatori Srpsko kulturno prosvjetno društvo (SKPD) Prosvjeta, Narodno pozorište Sarajevo i Gradsko vijeće Grada Sarajeva, održava se danas u Sarajevu.

''Milošević je bio filantrop najviše vrste, a to što je imao rijetku sposobnost da to pretoči u fantastične stihove samo pridaje važnost njegovom angažmanu'', kazao je uoči početka okruglog stola književnik i redatelj Gradimir Gojer.

Ističe da je Milošević bio, ne samo pjesnik, već i čovjek angažiran na svaki način u životu.

Književnik Ibrahim Kajan kazao je da je počašćenj što ima priliku govoriti o pjesnicima "koji su dosta značili."

''Milošević nije samo "zatočenik svjetlosti", kako ga je nazvao književnik Vojislav Vujanović u svojoj briljantnoj studiji, nego je i pjesnik koji sada osvješćuje svojim stihovima'', rekao je Kajan.

Književnik i kritičar Vojislav Vujanović naveo je dva izvora iz kojih potiče inspiracija Miloševića za stvaranje poezije.

''To su žudnja za svjetlošću i slavenski duh koji je otvoren prema svemu, što se ukazuje kao mogućnost čovjekovog eksponiranja'', kazao je Vujanović.

U spoju ta dva elementa, kaže, uz inspirativne odrednice žudnje za svjetlošću, formira se poezija Velimira Miloševića koja je "jedinstvena po svom karakteru, neponovljiva, začudna i možda pomalo u svojoj pojavnosti, jednostavna."

''Međutim, njena dubina i unutrašnjost je vrlo složena i do nje je jako teško doći. Možete doći jedino ako uspijete toliko omekšati svoj duh da se on počne podudarati sa duhom Velimira Miloševića'', smatra Vujanović i zaključuje da ako neko u tome ne uspije, onda "neće uspjeti uspostaviti živu komunikaciju s Miloševićevom poezijom."

Kopirati
Drag cursor here to close