Planet poezija

Voz u Hercegovinu, vlak za Bosnu

Kultura / Knjige | 26. 04. 2015. u 10:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trubadurska trupa "Planet Poezija" organizirala je u subotu jednodnevni izlet tj. poetsko-muzički performans pod nazivom "Voz u Hercegovinu, vlak za Bosnu".

Performans je ostvaren u suradnji s Anesom Oručevićem i Ivanom Vrljićem mostarskim pjesnicima, domaćinima ove manifestacije kojima su se pridružili i članovi "Poetskog kutka" koji djeluje pri HPD "Bjelašnica" u Sarajevu.

Piše: Planet poezija

Multimedijalno i interkulturalno turističko, ekološko, edukativno i prvenstveno muzičko i poetsko gibanje prema Hercegovini započelo je odveć rano sa svim ljudima dobre volje. U nevelikoj kompoziciji voza koji je krenuo s Nove željezničke stanice na relaciji Sarajevo-Čapljina, u kojem uniformirani kondukter iskreno podijeli istinu da se s vrhova Bjelašnice može za lijepa vremena vidjeti mnogo dalje preko vrhova Ivana sve do plavog Jadrana nego kroz prozore pod kojima stoji pločica s natpisom "Ne naginji se kroz prozor", podsjećajući na Selmu iz Dijakove pjesme koju je uglazbilo "Bijelo dugme".

Dobro raspoloženje kulminiralo je prolaskom željezničke stanice u Jablanici, među krajolicima složenim poput kriški sira u mijehu koje pridržavaju zaneseni Prenj da se ne strmoglavi i zagnjuri u kanjon pun veličanstven tirkiza Neretve skupljenim u iznimno bogatim hidroenergetskim džepovima Hercegovine.

Vagonom restorana Željeznica FBiH prohujala je poetska riječ Mubere Isanović, Marine Brkić i Sadžida Viteškić - Majstorović, inače voditeljica "Poetskog kutka" u Sarajevu, uz muzički ugođaj Enesa Ibričevića, profesora gitare, uz pospani sonorni glas Admirala Mahića i Dine Porovića.

Putujući performans oduševljeno je prihvatio turist iz Njemačke po imenu Martin koji je na maternjem jeziku govorio stihove Brehta. Cvijeće za poetske dame na željezničkoj stanici u Drežnici podijelio je otpravnik vlakova poznat i pod nadimkom "Hodač na vatri".

Točno u podne, u mostarskom kafeu "Coco-Loco" priređeno je poetsko druženje sa Šantićevom "Eminom" u interpretaciji penzionisanog meteorologa Željka Majstorovića, koji će nešto kasnije ushitno utvrditi kako jeste "Pluton izopćen s popisa planeta, ali da se rodio novi Planet Poezija", katapultirajući posjetitelje uz tople napitke i pjesničke bravure izravno u svemir.

Na toplom i ugodnom suncu u prvom pjesničkom krugu poeziju su govorili Mubera Isanović, Sadžida Viteškić - Majstorović, Goran Vrhunc i Ivan Vrljić, dok su u drugom poeziju prezentirali Tamara Čapelj, pored svoje pročitala je i pjesmu Šefika Fike Daupovića dežurnog na Međunarodnom sajmu knjiga i učila, Marina Brkić, Anes Oručević, Admiral Mahić i Dino Porović, voditelj cjelodnevnog izleta i moderator realiziranih programa.

Pješčani sat tiho je curio kroz blagodet sunca što je izranjalo iz plaveti nad svima nama, dok je nastavak subote bezbrižan kružio poput dječijeg vrtuljka sa rasutom pjesničkom kompozicijom po razigranim parkovima, skrivenim i bogato osjenčanim kutovima na sve strane svijeta hodočašćem po pločnicima i nogostupima Mostara.

Osunčanih lica, osmijeha većeg bar za jedan broj od uobičajenog pjesnička družina krenula je sa Željezničkog kolodvora Mostar vlakom za Sarajevo. Želja svih je da se druženja nastave kako na ovim, tako i na drugim poetsko-glazbenim relacijama i tračnicama kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu. Do nekog novog susreta ugodan nastavak svih vikenda i života prožetog sjajem i toplinom riječi i glazbe.

Kopirati
Drag cursor here to close