Kliška tvrđava

Vitezovi hercega Stjepana Kosače osvajaju Klis

Kultura / Flash | 23. 07. 2015. u 07:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna kliška tvrđava, jedna od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj i cijeloj istočnoj Europi, 24. - 25. srpnja. ponovno će se vratiti u duh oživljene povijesti viteškim turnirima u mačevanju i streličarstvu.

Organizatori ovoga spektakla Povijesna postojba Kliški Uskoci, za zadnji vikend u srpnju obećavaju dobru zabavu svim posjetiteljima. Programi u petak i subotu započinju u 18:00 sati.

Ulaznice su slobodne za sajam starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, a tabori sudionika bit će postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika, različitim školama i radionicama.

Zbog sigurnosnih razloga broj ulaznica za središnji program, najavljen za subotu, bit će ograničen, a karte se već nalaze u pretprodaj.

Kao središnji događaj izdvaja se rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske s 250 kostimiranih sudionika. Članova 25 povijesnih postrojbi u dvije će večeri ispuniti zidine Tvrđave.

Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u koreografskoj i dramskoj izvedbi članova povijesnih postrojbi iz raznih krajeva europske unije okosnica su ove manifestacije.

Povijesnim udrugama iz Hrvatske, pridružuju se i postrojbe iz Slovenije, Slovačke, Češke te Bosne i Hercegovine. Stolačka udruga Vitezovi herceg Stjepana Kosače takođerće biti gosti na ovom događaju.

Ovim nastupom Vitezovi nastavljaju dobru suradnju s prijateljima i partnerima iz Klisa, koji su oduševili posjetitelje prvog srednjovjekovnog sajma, Stolačka tarča, održanog u svibnju ove godine na starom gradu Vidoškom u Stocu.

Sve ljubitelje srednjovjekovne povijesti, Vitezovi herceg Stjepana Kosače pozivaju da im se pridruže ovaj vikend u Klisu u rekonstrukciji boja iz davne 1532. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close