Livno

Više od trideset umjetnica na međunarodnoj koloniji ''Bila 2015.''

Kultura / Flash | 14. 09. 2015. u 20:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 7. međunarodnoj ženskoj likovnoj koloniji tradicijske umjetnosti "Bila 2015", koja će biti otvorena u subotu, 19. rujna, u Biloj kod Livna, očekuje se sudjelovanje oko 30 umjetnica iz BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke te drugih država kako iz okruženja tako i EU.

Inicijator i organizator kolonije je livanjski kipar Branko Ivanković - Mito, koji je poznat po svojim kiparskim sakralnim radovima od drveta, a šira javnost ga zna kao autora najvećeg Isusovog raspeća izrađenog od jednog komada drveta.

To raspeće je radio četiri godine s tim da je pola od toga vremena, kako kaže, čekao da drvo dođe u prirodni stadij da se može kvalitetno obrađivati.

Vezano za koloniju samouki umjetnik Ivković je kazao da od iste odnosno njezinih sudionica očekuje kao i proteklih godina da prikažu kulturu i tradicijsku umjetnost država iz kojih dolaze.

Posebnost ove kolonije, po njegovim riječima, je da na njoj mogu sudjelovati u istom rangu akademske umjetnice i amaterke.

"Ta tradicija drugih naroda je interesantna jer kako smo mi različiti u jezicima, kulturi, tako smo različiti i u svjetonazoru, razmišljanju, a i u likovnoj umjetnosti", kazao je Ivković, navodeći primjer iz Rumunjske, gdje se zmija na slikama smatra zaštitnikom obitelji, dok kod nas predstavlja dušmanina.

Motivi radova bit će iz krajeva iz kojih umjetnice dolaze, a materijal kojim će se one služiti bit će različit. Tako će umjetnice iz Srbije svoje radove prikazati u slami, umjetnice iz Konjica radit će u drvetu, a bit će zastupljeni i ulje na platnu, akvarel, kombinirane tehnike.

Radovi koji nastanu na koloniji "Bila 2015" prvo će biti izloženi u Ivankovićevoj galeriji, a zatim u bh. galerijama i galerijama u drugim državama.

Kopirati
Drag cursor here to close