Običaji

VIDEO | Uskrs u Vionici

Kultura / Flash | 28. 03. 2016. u 06:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz blagdan Uskrsa vežu se naročito lijepi običaji ukrašavanja pisanica. Ekipa Federalne TV tim povodom posjetila je mještane Vionice kraj Čitluka.

Domaćice su, navodi se u prilogu ovih dana imale pune ruke posla. Pripremanje blagdanske trpeze, slanih i slatkih jela te neizostavnih uskrsnih jaja traje od Velikog petka.

Uskrsno jutro počinje molitvom i odlaskom u crkvu, čestitanjem i njegovanjem starih uskrsnih običaja.

Najstariji član obitelji odnese na Uskrs ujutro jaje i sol u crkvu i to se blagoslovi i donese u kuću i svatko uzme pomalo. Jaja predstavljaju simbol rađanja novog života te su neizbježna u obilježavanju Uskrsa. Šarenim pisanicama najviše se raduju najmlađi.

Prije su djeca čekala Uskrs da dobiju neki slatkiš, kocku šećera, jabuku, suhu smokvu, ćupter - poznati specijalitet od vina.

Prema starom običaju bi, gađajući ih novčićima, mališani skupili mnogo jaja, ali i novca. U Korizmi, naročito u Velikom tjednu, dani su prolazili u tišini, molitvi i odricanju. No, sam dan Uskrsa donosi vjeru u novi život i posebnu radost, a uz miris blagdanskog stola kod mještana Vionice pjesmu i veselje.

Kopirati
Drag cursor here to close