VIDEO | Proslava Dana solidarnosti i prijenos Mise iz mostarske župe Cim-Ilići

Kultura / Vjera | 20. 03. 2017. u 22:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini je na 3. korizmenu nedjelju 19. ožujka 2017. održano je u crkvi Krista Dobrog Pastira u Cimu, koja je župna crkva župa sv. Marka ev. u Cimu i sv. Luke ev. u Ilićima. Misu je izravno prenosila Hrvatska radio televizija, a vodio je je mjesni biskup msgr. Ratko Perić. Svoju pastirsku riječ u propovijedi uputio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Prostrana crkva Dobroga Pastira bila je popunjena vjernicima ponajviše iz dviju župa sv. Marka iz Cima i sv. Luke iz Ilića, a među njima i sjemeništarci iz Zadra sa svojim poglavarima.

Poseban sviračko-pjevački svečan ton slavlju u Cimu dao je Komorno-pastoralni orkestar Mostar, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića iz Čapljine. Pjevali su udruženi zborovi: Dobri Pastir iz župe Cim – Ilići, Sveti Franjo iz Čapljine, Fontes iz Kruševa, Paulus iz Rotimlje, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, te mješovita klapa Signum iz Čapljine. Sve ukupno oko 130 pjevača i 18 svirača. Pjevali su prvi put - praizvedbeno - Misu koju je skladao don Dragan Filipović u čast sv. Ivanu Krstitelju, kojemu je posvećena don Draganova rodna župa Gradina, navedeno je na stranici Biskupije Mostar.

Đakon Marin Krešić navijestio je Ivanovo Evanđelje Isusova susreta sa Samarijankom na Jakovljevu zdencu. Molitve su vjernika izgovorili predstavnici iz bh, biskupija, među njima i Ivan iz kolica iz Rehabilitacijskoga centra. Posluživala su osmorica uvježbanih ministranata, a sve prenosila Hrvatska televizija.

Uz biskupe u koncelebraciji sudjelovali su ravnatelji Caritasa BiH msgr. Tomo Knežević i Hrvatskoga caritasa msgr. Fabijan Svalina; ravnatelji biskupijskih Caritasa msgr. Miljenko Aničić iz Banje Luke, vlč. Mirko Šimić iz Sarajeva i don Ante Komadina iz Mostara; župnik don Ivan Perić i mostarski dekan msgr. Luka Pavlović; don Ante Dražina rektor i don Stanislav Wielinski duhovnik zadarskoga sjemeništa Zmajević te biskupski tajnici vlč. Nikola Tomašević iz Varaždina i don Marin Skender iz Mostara.

Inače, tjedan solidarnosti znak je molitvenog i duhovnog povezivanja
ali i materijalnog pomaganja Hrvata u BiH.

''Neka nam i ovaj Tjedan solidarnosti, zajedništva, molitvena povezivanja bude obnova i učvršćenje naše vjere jer smo jedna zajednica u Crkvi Katoličkoj. Ali zajednica na poseban način povezana u našem hrvatskom narodu, u kojemu se tako dobro možemo razumjeti, zajedno pjevati i moliti, bez obzira gdje živimo, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini ili širom svijeta. Kada idemo po svijetu, susrećemo naše Hrvate i u Europi i u Americi i na mnogim drugim stranama svijeta. Osjećamo kako su iz Domovine ponijeli ono najvrjednije, najbogatije: svoju vjeru. Nisu imali neka bogatstva, ponijeli su ono što je čvrsto, vjeru iz koje žive svugdje. Tu je vjeru potrebno hraniti, neprestano je obnavljati, učvršćivati, jer postoji mogućnost da oslabi, da možda i nestane. Ali kada smo zajedno, kada jedni druge potičemo i učvršćujemo u vjeri, kada gledamo i kroz povijest mnoge koji su svjedočili o toj vjeri, mnoge naše pastire, svete ljude, onda su nam oni poticaj da i mi idemo tim putom, i da zajedno sa Samarijancima zamolimo: Gospodine, ostani s nama!'', poručio je biskup Josip.

Kopirati
Drag cursor here to close