Karađoz-begova medresa

Veliki jubilej mostarske Medrese

Kultura / Flash | 10. 09. 2015. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva desetljeća od obnove djelovanja Karađoz-begove medrese u Mostaru bit će obilježeno nizom svečanosti, koje su predstavljene danas na press konferenciji.

Niz svečanosti, pod nazivom '20 godina sa vama', održat će se od 12. do 18. rujna 2015. godine kada će od 18 sati u Narodnom pozorištu Mostar, kao glavna manifestacija biti održana svečana akademija o Medresi.

Ova obrazovna institucija izgrađena je davne 1557. te je tijekom Osmanskog carstva i Austrougarske vladavine slovila kao najveća obrazovna instituciju u Mostaru.

Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Aid Tulek, naglasivši pred novinarima kako se uz navedeni jubilej ove godine obilježava i 458 godina od osnivanja ove ustanove, rekao kako su predavači Medrese bili neki od najpoznatijih učenjaka.
Rad Medrese zaustavljen je 1918. nakon čega je do reaktiviranja proteklo punih 77 godina.

Tulek je istaknuo kako sadašnjoj medresi, koja je smještena u Sjevernom logoru, nedostaje tek sportska dvorana, ali da je projekt već u izradi.

''Od prošle godine medresa radi po novom nastavnom planu i programu koji je još više prilagođen Gimnazijskom nastavnom planu i programu, pri čemu su reducirani časovi teoloških predmeta, a uvedeni su časovi prirodnih znanosti'', rekao je Tulek.

Kopirati
Drag cursor here to close