Unatoč nedostatku prihoda

Velika ostvarenja s malim prihodima: Društvo pisaca BiH realiziralo pohvalan program

Kultura / Flash | 31. 01. 2015. u 14:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DDruštvo pisaca Bosne i Hercegovine je i pored nedovoljnog priliva proračunskih sredstava, uz redovne aktivnosti, tijekom prošle godine realiziralo nekoliko dodatnih književnih programa i gostovanja.

Od aktivnosti Društva pisaca, kojim od prošle godine presjedava Dževad Karahasan, između ostalog, izdvaja se nastavak djelovanja Književne scene, koja je pokrenuta 2011. godine. U 2014. godini objavljena su dva časopisa Život,uz financijsku pomoć Fondacije za izdavaštvo, a, također, kontinuirano su poduzimane brojne i intenzivne aktivnosti usmjerene ka ponovnoj dodjeli Doma pisaca u Sarajevu Društvu pisaca BiH na daljnje korištenje.

Također su održani i 53. Sarajevski dani poezije, sa znatnim brojem sudionika i bogatim programom. Priznanje Bosanski stećak za prošlu godinu koje je uručeno tijekom Dana poezije pripalo je Cirilu Zlobecu i njegovom sinu Jaši Zlobecu (posthumno) iz Slovenije.

Društvo pisaca BiH u 2014. pokrenulo je i akciju prikupljanja knjiga za biblioteku u Maglaju čiji je knjižni fond 70 posto uništen u poplavama koje su zadesile BiH. Društvo je biblioteci u Maglaju dostavilo više od 2.500 prikupljenih knjiga.

Pokrenuta je i akciju prikupljanja knjiga za Narodnu biblioteku u Doboju čiji je dio knjižnog fonda u potpunosti uništen, a knjige će biblioteci biti dostavljene uskoro.

Predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan sastao se s gradonačelnikom Sarajeva Ivom Komšićem, resornim ministrima kulture ( Salmirom Kaplanom i Ivicom Šarićem) i drugim predstavnicima vladajućih struktura u cilju poboljšanja odnosa prema institucijama kulture u BiH i uloge Društva pisaca BiH.

Prilikom posjete 59. beogradskom Sajmu knjige predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan posjetio je i Udruženje književnika Srbije, gdje ga je primio predsjednik Udruženja Radomir Andrić.

Ta posjeta je bila znak želje za suradnjom i dobrim kolegijalnim odnosima, ali je istovremeno imala radni karakter, jer Društvo pisaca Bosne i Hercegovine namjerava oko jedne inicijative okupiti organizacije pisaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te udruženja knjižara i izdavača, kao i udruženja bibliotekara iz tih zemalja.

Cilj te inicijative bio bi zahtjev svih cehovskih udruženja okupljenih oko knjige i zainteresiranih za njezinu sudbinu da se uklone administrativne zabrane slobodnom cirkuliranju i partnerskoj razmjeni knjiga u tom jezičnom prostoru. Tijekom susreta značajna pozornost je posvećena produbljenju i proširenju partnerske razmjene autora, iskustava i mišljenja između dvaju društava.

Članstvo Društva pisaca BiH je i mimo institucionalnog djelovanja, individualno, intenzivno djelovalo na različite i uspješne načine. Godišnja nagrada Društva za oblast poezije, proze i esejistike je dodijeljena Zlatku Topčiću za roman Dagmar. U oblasti književnosti za djecu i mlade nagrada je dodijeljena Adnadinu Jašareviću za zbirku priča Tamo iza. Ipak, svečana dodjela godišnjih nagrada nije upriličena zbog nedostatka financijskih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close