kosača

Večer hrvatskog folklora u Mostaru

Kultura / Flash | 14. 05. 2016. u 06:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncert pod nazivom Večer hrvatskog folklora, na kojem će nastupiti folkloraši i tamburaši iz Zagreba te BiH, održat će se u subotu navečer u Hrvatskome domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

''HKUD 'Prigorec' iNa koncertu će nastupiti dva folklorna društva iz Zagreba s dugogodišnjom tradicijom i velikom ulogom u folklornoj sceni gradaz Markuševca i KUD 'Prigorski zdenec' iz Vidovca'', rekao je voditelj tih društava Ivan Mihovec.

Osim zagrebačkih folkloraša, dodaje, na koncertu će kao domaćini nastupiti KUD "Mokro" iz Širokoga Brijega i HKUD "Sv. Ante Cim" iz Mostara, a na 90-minutnom koncertu posjetitelji će uživati u pjesmi i plesu iz svih regija Hrvatske te u plesovima iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko seljačko pjevačko društvo "Prigorec" iz Markuševca s većom skupinom seljaka 1923. godine osnovao je Andrija Širola, učitelj u pučkoj školi u Markuševcu. Danas u sklopu tog društva djeluju četiri sekcije: mješoviti zbor, folklorna sekcija, tamburaška sekcija i sekcija švelja, a ima oko 150 članova.

Kulturno-umjetničko društvo "Prigorski zdenec" iz Vidovca osnovano je 2007. godine, a želi očuvati i njegovati hrvatsku kulturnu baštinu prigorskoga kraja i svih krajeva Lijepe naše te prenositi običaje i tradiciju mladim naraštajima. U društvu također žele promovirati Vidovec i običaje toga mjesta koje su naslijedili od djedova i baka. KUD "Prigorski zdenec" ima 90-ak članova i djeluje u nekoliko sekcija: folklorno-plesnoj, tamburaškoj, pjevačkome zboru te u sekciji starih obrta, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close