Naše nasilje i vaše ...

Uzbuna na kazališnim daskama: Kontroverzna predstava dolazi u Sarajevo!

Kultura / Kazalište | 08. 10. 2016. u 15:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom reakcija pojedinih medija i udruženja, u kojima se traži zabrana izvođenja predstave ''Naše nasilje i vaše nasilje'' u produkciji HAU teatra iz Berlina, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, te Slovenskog mladinskog gledališča Ljubljana, a u režiji Olivera Frljića, reagirala je Direkcija Festivala MESS.

Mediji pišu kako će u kazališnom komadu ''Naše nasilje i Vaše nasilje'' na sceni nacionalnoga tetatra u Sarajevu, gola muslimanka sa hidžabom iz svojega spolnoga organa vaditi zastavu BiH (u Poljskoj zastavu Poljske, u Austriji zastavu Austrije itd.), dok će sa križa silaziti Isus Krist i silovati je na sceni.

Iz Direkcije smatraju da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo da kritički propituju sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti.

''Možemo razumjeti svačiji izbor da ne prihvata različite umjetničke sadržaje, ali smo začuđeni kada se moralno arbitrira nad predstavom koja nije viđena, već se poziva na novinske naslove u kojima se prizori predstave sagledavaju van konteksta i autorske ideje. Svako ima slobodu izbora, pa tako i da ne posjećuje predstave čiji sadržaj ne podržava'', navode iz MESS-a.

Dodaju kako ova predstava nema namjeru vrijeđati ničija religijska osjećanja, već ukazuje na političko licemjerje Zapada koje je indiferentno spram stradanja neeuropskog stanovništva.

Nakon izvedbi u Njemačkoj, Austriji i Poljskoj, te nakon Bosne i Hercegovine, predstava putuje u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjusku.

Festival MESS je kroz cjelokupni program 56. izdanja u fokusu imao izbjegličke teme u kojima smo kritizirali akt nasilja i netolerancije spram civilizacijskih vrijednosti i humanizma. Upravo u tom tonu je i predstava ''Naše nasilje i vaše nasilje''.

Festival MESS je bio, jeste i ostat će prostor slobode i umjetničke odgovornosti, poručili su iz Direkcije festivala MESS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close