Operacija kino

Uzbudljive filmske noći u Stocu

Kultura / Flash | 20. 07. 2015. u 14:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski program Operacije kino bit će realiziran 22. i 23. srpnja u otvorenom kinu u Gradskom parku Stolac . Višegodišnja suradnja sa mladima iz Stoca nastavlja se i tijekom ostatka godine a desetak mladih bit će gosti 21. Sarajevo Film Festivala.
Sarajevo Film Festival i Obala Art Centar sa svojim projektom putujućeg kina, Operacijom kino, već četvrtu sezonu zaredom gostuju u Stocu.

U srcu ovog herecegovačkog grada na obostranu radost, i publike i organizatora, Operacija kino raelizira i ove godine dvodnevne projekcije filmova 22. i 23. srpnja u Gradskom parku. Prvu noć bit će prikazan filmov DIVLJE PRIČE, redatelja Damiána Szifróna koji je osvojio Nagradu publike na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Film je bio nominiram za Oscara u kategoriji najbolji strani film, a koproducirala su ga slavna braća Agustín i Pedro Almodóvar. Drugog dana gostovanja publika će imati priliku pogledati i film GOLUB SJEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU u režiji Roya Anderssona, dobitnika Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji 2014.

Organizatori i ove godine očekuju uzbudljive filmske noći u Stocu i druženje sa tamošnjim prijateljima, jer osim gledanja filmova, Operacija kino podstiče druženje, građenje veza između filmofila na cijeloj teritoriji BiH i povezivanje mladih ljudi, a najbolji primjer za to je upravo višegodišnje druženje sa prijateljima iz Stoca.

Filmski program Operacije kino realizira se uz pomoć lokalnih partnera, udruženja i pojedinaca koji već niz godina aktivno sudjeluju u ovom projektu.

„Od prvog dolaska Operacije kino u Stolac do danas naša suradnja se razvila u divan prijateljski odnos. Velika nam je čast biti dio ovog nevjerovatnog projekta i divne ideje koju realizira Sarajevo Film Festival u manjim gradovima u BiH u kojima je, najčešće, gostovanje Operacije kino zapravo jedan od rijetkih kulturnih događaja u njihovim sredinama. Stočani uživaju u filmskim noćima Operacije kino i gotovo uvijek se traži stolica više na projekcijama, kazao je Timur Haračić, lokalni partner Operacije kino u Stocu.

Uspješna višegodišnja suradnja sa mladima iz Stoca nastavlja se i tijekom ostatka godine, naročito u vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala koji se ove godine održava u periodu od 14. do 22. kolovoza. Tri člana omladinskog centra Stolac i ove su godine pozvani da budu gosti na najvećoj filmskoj smotri u regiji. Također, gosti ovogodišnjeg festivala bit će i članovi Inicijative mladih za ljudska prava iz Stoca.

„Saradnja sa Operacijom kino, ali i Sarajevo Film Festivalom od ogromnog je značaja za mlade Stočane. Zahvaljujući saradnji sa Operacijom kino i aktivnom uključivanju u realizaciju programa, do sada je 30 mladih ljudi gostovalo na ranijim izdanjima Sarajevo Film Festivala. Nakon što su bili gosti, ove godine čak su se prijavili za volontiranje pa će na taj način biti dio velike festivalske porodice i biti aktivno uključeni u realizaciju 21. Sarajevo Film Festivala. To je veoma pozitivna i naročito značajna prilika koja se nudi mladima iz naseg malog ranjenog grada. Stolac, bez obzira na trenutnu situaciju, kroz svoju istoriju njeguje svoju kulturnu tradiciju. Mi smo mali grad ali imamo najstarije gradsko kino u BiH. Nažalost ono je porušeno u proteklom ratu, i to je rak- rana svakog Stočanina, i upravo zato nam ove filmske večeri i sve ono što čini Operacija kino za naš grad zaista puno znači“, dodao je Haračić.

Druženje sa stolačkom publikom u otvorenom kino u Gradskom parku trajat će srijedu i četvrtak. Filmske projekcije počinju u 21 sat, a ulaz za publiku je slobodan. U slučaju kiše ili lošeg vremena, filmske projekcije se premještaju u sportsku dvoranu Osnovne Škole Stolac.
Vidimo se na Operaciji kino!

OPERACIJA KINO STOLAC
Gradski park

Srijeda, 22. 7. 2015.
21:00 DIVLJE PRIČE, Damián Szifrón

Četvrtak, 23. 7. 2015.
21:00 GOLUB SJEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU, Roy Andersson

Više informacija o Operaciji kino, kao i o aktualnoj ljetnoj turneji možete pronaći na službenim i facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close