Plovi mala barka NAFF-a

Uzbudljiv dan i još jedna raznolika filmska noć je za NAFF-om

Kultura / Flash | 01. 07. 2015. u 09:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako dobra vremenska prognoza prati festival, organizatori su sudionike NAFF-a, jučer počastili izletom brodicom uzduž i poprijeko neumskog zaljeva. Kako smo doznali, na brodu je bilo poprilično veselo; osim druženja i razmjene iskustva, čujemo da se i zapjevalo, čak je festival dobio i neslužbenu himnu, klapsku „Oj Cetino rode“. ..

A, kako i ne bi kad su light motiv dana, čujemo, bile mušule ili dagnje okupane u vinu.

Recept je to kojeg bi rijetko tko odbio, a sudeći po preplanulim licima izletnika, sa sunca se nitko nije pretjerano sklanjao. Tako da bi ovu izletničku priču mogli nekako ovako, morski, zaključiti;

Riba  tri puta okupa; u moru, u maslinovom ulju i vinu,  sudionici NAFF-a četiri puta, u moru, maslinovu ulju, vinu, i nevjerojatno dobroj animaciji!

Život satkan u projekcijama

Nije se jučer samo plovilo morem, zaplovio je NAFF i pretposljednjom natjecateljskom večeri festivala. Repertoar opet šarolik, no, kao što su to već prethodne tri večeri nametnule, podjednako društveno angažiran i zabavan; jednostavno rečeno, živopisan.

Pridonijela je toj životnosti svakako francuska autorica, simpatična Sara Van Den Boom svojim filmom  ''U dubokoj vod'' . Sara, koja se u Neumu nalazi s mužem, naizgled samozatajna i blaga, napravila je, sigurno jedan od najupečatljivijih filmova dosad odgledanih na NAFF-u, ako ne i uopće na festivalu. Van Den Boon nam priča o snažnoj vezi među blizancima od kojih je jedan umro i prije nego li je udisao prvi hladan zrak. Dotiče se autorica i psihološkog aspekta ovakvog gubitka i traga koji on ostavlja na usamljenog dijela  blizanačkog para. Hrabro i poticajno od autorice što se u vremenu sukobljavanja pro abortion i pro life struja odlučila na ovakav film.

Nemoguće bi bilo napraviti osvrt na sinoćnje filmove a ne spomenuti se nevjerojatnog američkog uratka „Večera za nekolicinu“. Film je to koji bi se mogao sabrati samo jednom rečenicom, pohlepa jede svoju djecu. Snažna poruka, još snažnija obrada jaza u društvu te bolesno pokvarenih hedonizma i neumjerenosti. Autor se izvrsno poslužio simbolima svinja kao „ugledne gospode“ i stupova društva te mačkama kao simbolom svega zla i prevrtljiva.

Nakon dva trilera, opuštajuća priča koja tematizira Kristovo rođenje i tri kralja koja Mu se klanjaju. Opet malo napetosti kroz slovačke „Predatore Transilvanije“, a onda britanska  tragikomedija  „Dok nas ne rastavi“. Tipično hladna i siva britanska priča o mužu koji se želi riješiti žene, ali ne shvaća da je ono što su potpisali, doslovno i da ih ni smrt rastavit neće.

Rusi su opet uninali auditorij prekrasno mirnom „Bajkom“ ,i pokazali još jednom preko NAFF-a kako medijski izvještaji o zločestim Rusima koji prijete svjetskom miru nisu istiniti. Sudeći po animiranim filmovima koje šalju, Rusija ima izuzetno bujnu maštu, ali i filmove koji ne da šire nemir nego usađuju mir.

Argentinski „Živo“ definitvno narušava spokojni mir postignut Bajkom, ali zato izvrsnom glazbom poziva na tango; dok britanski „Amore“ priča priču o momku zaljubljenom u kip idealne djevojke. Opet dokaz da idealno nije idealno. Cura glumi kip kako bi je se jadni momak „okanio“.

Još jedan argentinski film, „Riža i šibice“ opet progovara o ljubavi, no ovaj put o uzvraćenoj, starac prodaje kuću za koju je zbog pokojne žene izuzetno vezan.

Šećer namjerno ostavljamo za kraj. Naravno, radi se o prvom i jedinom bh filmu prikazanom na petnaestom NAFF-u. Radi se o filmu „Svakodnevica“ Igora Đurovića. Svakodnevica nam progovara o svakodnevnom upadanju u rutinu iz koje se teško može izvući. Odakle inspiracija autoru ne znamo, no sigurno znamo da upravo ovu temu, naše društvo živi ili bolje rečeno, vegetira,  zaista svaki dan. Vrtnja u krug u vlastitom, učmalom svemiru.

Toliko o filmovima, već večeras posjetitelje NAFF-a čeka 10 novih projekcija, ali prije svega izlet koji će obuhvatiti zanimljivu relaciju Počitelj-Mogorjelo - Vjetrenica. Tura upoznavanja ljepota južne Hercegovine i hladan pećinski zrak Vjetrenice, osvježiti će vjerujemo i žiri u njihovoj odluci kome dodijeliti nagrade za najbolje filmove, jer od finala NAFF-a dijeli nas još samo jedan dan!

Kopirati
Drag cursor here to close