Svečanost

Uz brojne uzvanice, u Mostaru otvoren novosagrađeni objekt Karađoz-begove medrese

Kultura / Flash | 17. 01. 2014. u 18:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kampusu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u petak popodne prigodnom svečanošću upriličeno je otvaranje novoobnovljene zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru. Svojim prisustvom događaj su uveličali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, generalni direktor TIKA-e Serdar Cam, zamjenik premijera vlade Republike Turske Emrullah Isler, ministar obrazovanja, kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan, te brojni drugi iz društvenog, kulturnog i političkog života grada i zemlje.

U izgradnju i opremanje medrese uloženo je oko tri milijuna konvertibilnih maraka. Projekt izgradnje nove zgrade Karađoz-begove Medrese implementirala je Turska razvojna agencija -TIKA, koja je i najveći donator.

Prisutnima se na početku obratio i direktor medrese Senaid Zaimović.

Cam je istaknuo kako je današnje otvaranje zgrade Medrese nastavak radova TIKA-e u BiH, te je najavio 40 novih projekata, koji će pomagati u razvijanju suradnje između dvije, kako je naveo, bratske zemlje.

Zamjenik premijera Vlade Republike Turske Emrullah Isler istaknuo ovom prigodom kako su turski i bosanskohercegovački narodi braća, te da imaju povijesno i kulturno naslijeđe.

"Ako smo braća, moramo biti skupa i u dobru i u zlu, kada nam je dobro i kada nam nije dobro. Za vrijeme rata preživljavali ste teške dane i bilo je tu puno štete svake vrste (...) Mi smo bili tu da vam pružimo podršku kako bi ponovno izgradili zemlju i da ponovno nakon jedne takve štete stanete na noge.

Pružili smo podršku u izgradnji mnogih kulturnih spomenika počev od Starog mosta u Mostaru, Starog mosta u Konjicu. S druge strane podržali smo razvoj BiH u raznim projektima od poljoprivrede do obrazovanja. U našoj vanjskoj politici, mi želimo da u našem bližem i širem okruženju vladaju mir, stabilnost i prosperitet. U tom smislu, naši odnosi s BiH su dobri", istaknuo je zamjenik premijera Vlade Republike Turske.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je kako su sve medrese u BiH povezane jednom vrpcom koja je neraskidiva. Dodao je kako je "uz sve poteškoće koje je prolazio, bosanski čovjek ipak ostajao uspravan i odolijevao svim izazovima koji su bili pred njim".

Prigodnim riječima obratio se i Kaplan, a svečanom otvaranju nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru nazočio je i Edin Ramić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U sklopu programa otvaranja prisutni su poslušali i nekoliko kasida.

Nakon ceremonije otvaranja, gosti su obišli dio ovog objekta gdje su u jednoj od učionica upriličili kratko druženje sa dijelom učenika. Zamjenik premijera Vlade Republike Turske učenicima je uručio i prigodne poklone, a ujedno je jedan od učenika izmolio nekoliko sura.

Karađoz-begova medresa u Mostaru nastala je davne 1557. godine i jedna je od najstarijih odgojno - obrazovnih institucija u BiH. Medresa je ponovo reaktivirana 1995. godine, a svoj obnovljeni rad je započela u dvorani Muftijstva mostarskog. Do izgradnje nove zgrade, škola je bila smještena na više lokacija.

Medresa je u ovoj školskoj godini u novu zgradu primila 269 učenika u 11 učionica, a Medresa raspolaže s 11 suvremeno opremljenih učionica s multimedijalnom opremom, info i kabinetom prirodnih znanosti, fitness dvoranom, internatom za smještaj učenica, novom kuhinjom i restoranom sa 120 mjesta, administrativnim prostorijama, radio-studijem i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close