Mostar

Upućen apel: Za završetak obnove Saborne crkve potrebna tri milijuna KM

Kultura / Flash | 02. 03. 2015. u 07:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zimske pauze radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru trebali bi uskoro biti nastavljeni. Na red je došao najzahtjevniji dio posla, odnosno zidanje kupola, piše Dnevni avaz.

Obnova u fazama

Za završetak svih građevinskih radova na crkvi potrebno je prikupiti još tri milijuna KM, tako da će nastavak obnove teći u fazama, odnosno kako potrebna sredstva budu pristizala.

Stoga predstavnici mostarske Srpske pravoslavne općine apeliraju na vlasti u BiH na svim nivoima te na donatore da pomognu obnovu ovog hrama, jedinog neobnovljenog velikog vjerskog objekta u BiH, koji je porušen u ratu 1992. godine.

''Mi smo do sada uradili malo više od polovice radova i nedostaju nam oko tri milijuna da završimo građevinske radove. Ukupna vrijednost građevinskih radova koštat će nešto više od osam milijuna KM'', kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.

Najveću pomoć, odnosno oko dva milijuna KM, do sada je dala Vlada Republike Srpske.

Napravili pauzu

''Novca treba još dosta, i to je jedan od razloga što smo napravili ovu pauzu jer moramo prikupiti dovoljnu sumu novca da bismo krenuli u sljedeću fazu koja je ozbiljnija. Apeliramo na sve u vlasti da nam pomognu koliko mogu da bi ovaj posao oko obnove crkve priveli kraju'', kaže iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Vrijedni neimari

Obnova ove crkva, koja je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara, počela je prije nešto više od četiri godine. Vrijedni majstori obnavljaju hram u izvornom obliku, odnosno kako su to radili neimari od 1863. do 1873. godine, piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close