Obavljen očevid

Uništavanje imovine Zemaljskog muzeja je vandalizam i zastrašivanje

Kultura / Flash | 30. 09. 2014. u 06:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vandalizam napravljen u poslijepodnevnim satima nedjelje u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH ne predstavlja pokušaj pljačke, već samo namjeru da se devastira prostor Muzeja - ocijenio je za Agenciju Fena direktor ovog muzeja Adnan Busuladžić.

Kazao je da su dva mladića s kapuljačama na glavama preskočila ogradu, te ušla u prostor botaničkog vrta, gdje su počeli uništavati stvari. Sve se događalo u trenutku kada su čuvari bili u obilasku muzejskih zgrada, te su mladići odmah po njihovom dolasku pobjegli iz prostora Muzeja.

Busuladžić navodi da su u desetak minuta uspjeli prevrnuti nekoliko betonskih žardinjera, slomiti dva prozora i dvije sijalice i iščupati dva natpisa u botaničkom vrtu. Stećak u vrtu nije oštećen, iako se prethodno sumnjalo da je i on u ovom nasrtaju stradao, piše Fena.

"U Muzeju imamo postavljen alarmni sistem i dojavu, uz čuvarsku službu, i sve to besprijekorno funkcionira. Provalnici nisu ušli u zgradu Muzeja, već su ušli preskočivši ogradu, a botanički vrt ne može biti zaštićen alarmom", istaknuo je Busuladžić.

Podvlači da mu je u razgovoru s kustosima Muzeja u kojem neki rade i po više od 30 godina potvrđeno da ovakav slučaj nikada nije zabilježen, pa ni u razdoblju od gotovo dvije godine koliko je Muzej zatvoren za javnost.

"Ovdje je očito poenta bila da se zastraši kolektiv ili uprava Muzeja i to je vrlo konkretan motiv. Ne mogu se oteti dojmu da se ovo dogodilo dan nakon objave mog teksta u medijima. Vjerojatno je netko 'plitke pameti' ostrašćen pokušao na ovaj način da zaprijeti, odnosno pošalje poruku. Posebno jer nitko nije došao da krade, već da demolira", istaknuo je.

Busuladžić podvlači da je policija MUPKS-a već jučer izvršila očevid, a razgovore s pojedinim uposlenicima obavili su i jutros. Agencija Fena još nije uspjela doći do reakcije na ovaj nemili događaj resornih ministara kulture - Ivice Šarića i Salmira Kaplana, kao ni do službenog izvještaja MUPKS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close