Tomaž Šalamun

Umro slovenski pjesnički general

Kultura / Knjige | 28. 12. 2014. u 11:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski pjesnik Tomaž Šalamun umro je u subotu u 74. godini, objavljeno je u Ljubljani.

Šalamun je jedan od najpriznatijih slovenskih autora, koji je objavio skoro 50 pjesničkih zbirki, a više puta je nagrađivan za svoja djela. Među značajnim priznanjima su Prešernova nagrada, Jenkova nagrada, Europska nagrada za poeziju grada Minstera, a 2013. dobio je i Njegoševu nagradu.

Poezija

Veća
slast
je
gubiti
žene
nego
novac.
Najveća
slast
je
gubiti
svoju
smrt.

Pjesnik, koji je nazivan "generalom slovenske avangarde", rođen je 1941. u Zagrebu, a odrastao je u Ljubljani, Mostaru i Kopru. Šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je urednik časopisa Perspektive, u kojem je objavio pjesmu "Duma 64", zbog koje je proveo nekoliko dana u zatvoru. Diplomirao je povijest umjetnosti, prenijela je Beta.

U nekoliko navrata, po nekoliko godina, živio je u SAD, gde je napisao više od polovine svojih zbirki.

Šalamunove knjige prevedene su na više od 20 jezika i on je najprevođeniji slovenski pisac, zastupljen u mnogim antologijama moderne poezije.
Prvu pjesničku zbirku "Poker" objavio je 1966, a potom je uslijedila "Uloga pelerine" (1968). Sedamdesete su bile vrlo plodne za Šalamuna, pa je tada objavio 13 zbirki, među kojima su "Hodočašće za Marušku", "Bijela Itaka", "Amerika", "Metoda anđela", "Povijest svjetlosti je narančasta".

Osamdesetih je objavio devet knjiga poezije, od kojih je "Soy realidad" posevećena Meksiku, zemlji koja mu je bila vrlo inspirativna.

"Dijete i jelen", "Kuća Markova", "Glagoli sunca", "Crni labud" neke su od zbirki iz devedestih godina, a od 2000. do 2010. objavio je još 11 knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close