književnik i novinar

Umro Atif Kujundžić

Kultura / Knjige | 02. 03. 2015. u 20:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuti književnik i novinar, Atif Kujundžić, preminuo je u ponedjeljak u Lukavcu u 68. godini života od posljedica moždanog udara.

Kujundžić je rođen 1947. u Gračanici. Prvu knjigu poezije objavio je u sarajevskoj Svjetlosti 1976. godine, a od tada, pedesetak raznih knjiga poezije, proze, esejistike, publicistike.

Zastupljen je u mnogim tekstovima u udžbenicima za osnovnu školu, a često je isticao kako muje najdraže pisati za djecu, pa je i dobitnik prve godišnje književne nagrade za dječje i književno stvaralaštvo za mlade koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH.

Objavio je i cijeli niz dužih eseja o piscima, slikarima i fotografima. Neki od njih predstavljeni su kao posebne publikacije ili objavljeni u katalozima, monografijama, časopisima i listovima.

Zastupljen je i u desetak zajedničkih knjiga i antologija, a autor je i većeg broja prikaza, predgovora, pogovora i recenzija. Neka od njegovih djela prevedena su na sljedeće jezike: na slovenski, engleski, švedski, njemački, albanski i makedonski jezik.

Dvanaest godina bavio se izdavaštvom. Urednik je preko stotinu i pedeset knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close