Zbogom

Umro Arsen Dedić

Kultura / Flash | 17. 08. 2015. u 19:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 78. godini života umro je Arsen Dedić.

Legendarni šibenski glazbenik prije više od dva tjedna zbog sepse je hospitaliziran u KBC-u Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Međutim, u posljednja dva dana stanje mu se naglo pogoršalo, otkazali su mu i bubrezi i u ponedjeljak navečer izgubio je bitku s bolešću.

Arsen Dedić je posljednji put u Mostaru boravio u veljači ove godine kada je zaljubljenicima u jazz i šansone s sinom Matijom priuštio jedinstven događaj u Hrvatskom kulturnom domu herceg Stjepan Kosača.

Arsen Dedić je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala.

Napisao je, skladao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru.

Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitoga kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent i svirač. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića i Goloba.

Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića.

Veliki dio njegova opusa čini primijenjena glazba za televiziju, film i kazalište. Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca. Poznat je i pod pridjevcima pjesmar, akademski težak i pjesnik opće prakse. 

Kopirati
Drag cursor here to close